Ga naar de inhoud
Eerder nog 137 miljoen

Oud-medewerker Tesla krijgt schadevergoeding van 3 miljoen vanwege racisme

Owen Diaz, rechts, met zijn zoon, voor hun huis in Californië. Beeld © ANP / The New York Times Syndication

Owen Diaz, een voormalig werknemer van Tesla, krijgt bijna 3,2 miljoen dollar schadevergoeding vanwege de racistische werkomgeving bij Tesla waarmee hij te maken kreeg in 2015 en 2016.

Eerder werd hem een vergoeding van 137 miljoen dollar beloofd, maar een rechter oordeelde hierna dat het bedrag toch te hoog was. Diaz besloot een nieuwe zaak te starten, waarin de jury gisteren oordeelde dat de schadevergoeding 3 miljoen dollar bedraagt. 

Racisme 

Diaz kreeg regelmatig te maken met racistische opmerkingen tijdens zijn werk als uitzendkracht in een fabriek van de autofabrikant in Fremont, het noorden van Californië. 

Tesla
Lees ook:
Tesla betaalt 118 miljoen aan werknemer om racisme op werkvloer

Tesla kon niet voorkomen dat de werknemer met racisme werd geconfronteerd. 

Eerst 137 miljoen vergoeding

In eerste instantie oordeelde een jury in 2021 dat Tesla 6,9 miljoen dollar voor emotionele schade en 130 miljoen dollar als straf moest betalen vanwege het racisme. Dit was een van de hoogste schadevergoedingen ooit in een individuele zaak om discriminatie.

Tesla ging in beroep en een federale rechter in San Francisco gaf de elektrische automaker vorig jaar gelijk. De schadevergoeding werd verlaagd tot 15 miljoen dollar. Diaz ging daar niet mee akkoord en begon een nieuw proces.

Opnieuw in beroep

Maar dit nieuwe proces leidde vervolgens tot een juist lagere schadevergoeding. Diaz krijgt nu 175.000 dollar voor emotionele schade en Tesla moet nog eens 3 miljoen dollar als straf betalen. 

Omzet
Lees ook:
Omzet Tesla verdubbeld, ondanks enorme chiptekorten

De kans is echter groot dat de advocaten van Diaz opnieuw in beroep gaan om tot in ieder geval de vorig jaar beloofde schadevergoeding van 15 miljoen dollar te komen.

Meer racisme

In Californië riskeert Tesla meerdere rechtszaken om racisme op de werkvloer. Verschillende zwarte (ex-)medewerkers hebben zich daarover uitgesproken.

Tesla
Lees ook:
Tesla aangeklaagd vanwege racisme en intimidatie