Ga naar de inhoud
Grote meerderheid

Verbod op elektrische huursteps in Parijs na bindend referendum

Mensen rijden op huursteps in Parijs. Beeld © EPA

Inwoners van Parijs hebben zich in een bindend referendum in grote meerderheid uitgesproken voor een verbod op elektrische huursteps. Bijna 90 procent van de stemmen was voor een verbod.

De verkiezing heeft geen invloed op elektrische steps in particulier bezit, waarvan er in Frankrijk vorig jaar 700.000 zijn verkocht.

Populair alternatief

De deelsteps zijn een populair alternatief voor auto, metro of fiets. In Parijs zijn er ongeveer 15.000 te huur via apps.

Na een chaotische introductie in 2018 heeft het stadsbestuur van de Franse hoofdstad de regels voor de steps geleidelijk aangescherpt, door speciale parkeerzones te creëren en de maximumsnelheid en het aantal aanbieders te beperken.

Forse
Lees ook:
Forse stijging boetes voor rijden op elektrische stepjes

Toch bleven voetgangers klagen over roekeloos rijgedrag, overlast en ongelukken. Er vielen meerdere doden en honderden gewonden. De steps kunnen worden gehuurd door kinderen vanaf 12 jaar.

In Frankrijk worden dagelijks ongeveer 100.000 ritten gemaakt op gehuurde steps in ongeveer 200 dorpen en steden.

Lage opkomst

In totaal mochten 1,6 miljoen mensen stemmen, maar de opkomst was zoals verwacht laag. Vooraf had het stadsbestuur al gezegd dat de uitslag als bindend zou worden beschouwd, ongeacht de uitkomst.

Bekijk ook: Niet alle e-bikes mogen de weg op: dit zijn de regels

03:45
Elektrische fietsen zijn razend populair. Maar ze voldoen lang niet allemaal aan de regels, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. In deze video zetten we, samen met de ANWB, de regels voor elektrische fietsen op een rij.