Ga naar de inhoud
Kleiner dan atoombom

Rusland gaat kernwapens opstellen bij grens met Polen

De Russische minister van Defensie en de Russische legeraanvoerder bezoeken een wapenfabriek. Foto ter illustratie. Beeld © EPA

Rusland gaat de tactische kernwapens, die het in maart aankondigde in Belarus te gaan plaatsen, vlakbij de grens tussen Belarus en Polen opstellen. Dat zei de Russische ambassadeur, Boris Grizlov, vandaag in Minsk.

Grizlov voegde eraan toe dat de bunkers die nodig zijn voor de opslag van de Russische kernwapens op 1 juli klaar moeten zijn. "Dit zal gebeuren ondanks de tegenstand in Europa en de VS", zei hij tegen Belta, een Belarussisch persbureau.

Slagveld

Op 25 maart maakte Rusland al bekend dat het in Belarus tactische nucleaire wapens gaat stationeren. De wapens zijn specifiek ontwikkeld om op het slagveld te gebruiken.

Kernwapens
Lees ook:
Kernwapens in Belarus? Biden vindt dat Poetin 'gevaarlijke taal uitslaat'

De wapens zijn kleiner dan een atoombom, maar kunnen wel meer ravage aanrichten dan conventionele wapens.

President Vladimir Poetin claimt dat Rusland met het plaatsen van de wapens op het grondgebied van bondgenoot Belarus het nucleaire non-proliferatieverdrag niet schendt. De Verenigde Staten stationeren op hun beurt nucleaire wapens bij Europese bondgenoten.

Plaatsing
Lees ook:
Plaatsing kernwapens Rusland in Belarus 'vooral bedoeld als signaal aan Westen'