Ga naar de inhoud
Luchtweginfectie

Paus Franciscus verlaat ziekenhuis: 'Ik leef nog steeds!'

Franciscus bezocht gisteren kankerpatiënten in het ziekenhuis. Beeld © Abaca Press

Paus Franciscus (86) is weer thuis. Vanochtend verliet hij het ziekenhuis in Rome. Bij vertrek grapte hij: "Ik leef nog!" Het ontslag komt net op tijd voor het begin van de Goede Week die tot Pasen duurt.

De verwachting is dat hij morgen op Palmzondag de dienst op het Sint-Pietersplein zal leiden. Hij werkte al vanuit het ziekenhuis omdat hij goed herstelde. Zo bezocht Franciscus gisteren kankerpatiënten op de kinderafdeling.

Woensdag werd de paus opgenomen in het ziekenhuis. Hij had in de dagen daarvoor last van ademhalingsproblemen. Eenmaal in het ziekenhuis bleek de paus een luchtweginfectie te hebben. Artsen waren meteen optimistisch over zijn herstel en voorspelden al dat hij voor Pasen weer thuis zou zijn.

Drukste tijd van het jaar

Dit is de drukste tijd van het jaar voor paus Franciscus, met veel evenementen en diensten die gepland staan voorafgaand aan het paasweekend. Dit weekend staat er een palmzondagmis op het programma, met de Goede Week en de paasvieringen volgende week. En dan staat er eind april ook nog een bezoek aan Hongarije op het programma.

Franciscus heeft eerder aangekondigd terug te willen treden als paus, mocht zijn gezondheid het ambt niet meer toelaten. Zijn onlangs overleden voorganger, Benedictus XVI, deed hem dat in 2013 voor.

Benedictus overleed op oudjaarsdag op 95-jarige leeftijd. In januari werd de voormalige paus begraven door zijn opvolger:

Bijzonder moment: Paus Franciscus begraaft Benedictus XVI

01:08
De begrafenis was extra bijzonder omdat ie geleid werd door de huidige paus, Franciscus. Normaal gesproken blijft een paus tot aan zijn dood in functie.