Ga naar de inhoud
Finland

Premierschap Sanne Marin verliep vlekkeloos, maar ze wordt misschien niet herkozen

De Finse premier Sanna Marin tijdens een spreekt tijdens een bijeenkomst vlak voor de verkiezingen Beeld © Jonathan Nackstrand / AFP

Vastbesloten, charismatisch en 'normaal'. Ze staat op lijstjes van invloedrijkste mensen ter wereld en haalde meermaals de internationale pers, zowel door opvallend beleid als door keuzes in haar persoonlijke leven. Dit weekend zijn alle ogen gericht op de Finse premier Sanna Marin. Wat maakt haar politieke carrière zo opvallend en wat zijn haar kansen om te worden herkozen?

"In welke functie ik ook zit, altijd wordt het feit dat ik jong én vrouw ben als uitgangspunt genomen," zei Sanna Marin in een interview met Vogue in 2020. Het jaar daarvoor werd ze verkozen als premier van Finland. De sociaaldemocraat was toen 34 jaar en daarmee de jongste regeringsleider ter wereld. "Ik hoop dat er ooit een moment komt dat het geen issue meer is. (..) Ik wil deze baan gewoon zo goed als mogelijk uitvoeren. Ik ben niet beter of slechter dan een man van middelbare leeftijd."

Met
Lees ook:
Met 34 jaar is Sanna Marin de jongste regeringsleider ter wereld

Het vormt de rode draad tijdens haar premierschap en nu hoopt Marin opnieuw verkozen te worden als premier van Finland. Wie is deze vrouw en waar staat ze voor?

Dromen najagen

Hoewel Marin dus erg jong was, had ze al behoorlijk wat ervaring opgedaan. In haar studententijd werd ze lid van de politieke partij SDP en in 2012 schopte ze het tot de gemeenteraad van Tampere, waarna ze doorstroomde naar het nationale parlement. Ze was vicevoorzitter van de partij en minister van Vervoer en Communicatie. Wat drijft Marin in haar politieke carrière? "Ik heb een veilige jeugd gehad, een opleiding genoten en mijn dromen nagestreefd. Dat wil ik voor iedereen mogelijk maken", schrijft ze in 2019. Hoewel ze het zelf een veilige jeugd noemt, is ze grotendeels zonder vader opgegroeid. Hij had een alcoholprobleem en heeft het gezin verlaten. Ook hadden ze het financieel niet al te breed.  

Toen Marin aantrad, had Finland te maken met een grote stakingsgolf, kort daarna brak de coronacrisis uit. Marin wordt geprezen om hoe ze dit aanpakte. Er kwam direct een lockdown. Het aantal coronagevallen bleef uiteindelijk steken op slechts op een vijfde van het gemiddelde in de Europese Unie. Het prestigieuze Amerikaanse Time Magazine zette haar op de cover bij het verhaal over de top 100 nieuwe leiders voor de toekomst en het tijdschrift benadrukte dat goed leiderschap niet samenhangt met leeftijd.

Oekraïne en de NAVO

Door Ruslands oorlog in Oekraïne kreeg Marin nóg een ingewikkeld dossier op haar bord, namelijk de nationale veiligheid. Finland grenst aan Rusland, maar was geen NAVO-lid. Tót afgelopen week. Finland was altijd een van de weinige Europese landen die neutraal was. Een belofte van de Finnen nadat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren van de Russen. Maar Marin, altijd al voorstander van de NAVO, heeft het land succesvol naar een lidmaatschap geloosd.

Het is behoorlijk historisch te noemen. Want het merendeel van de Finnen was altijd tegen. Het schijnt dat Marin achter de schermen behoorlijk wat werk heeft verricht om dit draagvlak te creëren en inmiddels is 80 procent van de inwoners het op dit punt met haar eens.

De aanvraag stuitte ook op weerstand van enkele andere landen. Maar nu ook Turkije akkoord heeft gegeven, staat niets meer in de weg. Dat het uiteindelijk lidmaatschap zo kort op de verkiezingen werkelijkheid wordt, zou positief kunnen uitpakken voor Marin. 

Marin stelt zich glashelder op richting Rusland. Als ze na een overleg in Brussel wordt aangesproken door journalisten zegt ze met een strak gezicht: "De enige manier waarop dit conflict kan eindigen, is als Rusland Oekraïne verlaat."

Met haar optreden rondom Oekraïne en de Finse binnenlandse politiek, maakt Marin indruk in de Europese Unie. Ze wordt genoemd als kanshebber voor Europese topposities.

Het dansfilmpje

De kritiek op Marin zit 'm dan ook vooral op het persoonlijke vlak. De oppositie pakt haar graag op haar uiterlijk, levert kritiek op haar kleding waarbij te veel decolleté te zien zou zijn of wanneer ze naar een rockfestival gaat.

Ze haalde de wereldpers toen er een filmpje uitlekte waarin Marin dansend te zien was. Critici noemden het 'ongepast gedrag' voor een premier. "Ik had gewoon lol met mijn vrienden, daar is niets mis mee", reageerde Marin. De beschuldigingen van drugsgebruik werden na een test al snel van tafel geveegd.

'I wanna dance with somebody': dansende vrouwen steken Finse premier hart onder de riem

00:51
Of je nou premier bent of niet, dansen is heel normaal. Dat vinden deze vrouwen, die zelf een filmpje posten waarin ze dansend te zien zijn. Ze betuigen daarmee hun steun aan de Finse premier Sanna Marin.

Uiteindelijk leek het filmpje Marin niet te schaden. Uit de hele wereld kwamen filmpjes van dansende vrouwen die haar steunden, waaronder ook beroemdheden zoals Hillary Clinton. De storm ging snel liggen en collega-regeringsleiders van andere landen begrepen dat het ging om iets in de privésfeer wat geen invloed had op Marins politieke werk.

Verkiezingen

Het lijkt alsof Marins premierschap haast vlekkeloos is verlopen. Toch is het allermist zeker dat haar partij, de sociaaldemocraten, morgen opnieuw de verkiezingen zal winnen.

Volgens de peilingen loopt de centrumrechtse partij NCP íets voor op Marin en ook de nationalistische Finnenpartij zou wel eens veel stemmen kunnen gaan halen. Deze partij voert onder andere campagne op anti-immigratiestandpunten en is ook tégen lidmaatschap van de NAVO.

De oppositie bekritiseert Marin onder andere op de staatsschuld die, mede door de coronacrisis, nogal is opgelopen. Maar besparen op onderwijs of zorg, dát absoluut niet, vindt Marin. Liever de belastingen verhogen, maar dat is tijdens een campagne geen populair standpunt.