Ga naar de inhoud
Moordaanslag

Antwerpse burgemeester doelwit terreurverdachten België

Bart de Wever. Beeld © BELGA / Tom Goyvaerts

De terreurverdachten die eerder deze week in België werden opgepakt, beraamden een moordaanslag op de Antwerpse burgemeester Bart De Wever, meldt het Belgische Openbaar Ministerie. Ze maakten zich onder meer boos over het Antwerpse hoofddoekverbod voor baliemedewerkers, schrijven Belgische kranten.

De politie pakte maandagavond zeven mannen en een vrouw op in en rond Antwerpen en in en rond Brussel. Ze vormden twee groepen die, mogelijk samen, op aanslagen zouden broeden. Onder de Antwerpse arrestanten is een dertiger, de anderen zijn 19 of begin 20.

Moordplannen 'niet concreet'

Justitieminister Vincent Van Quickenborne 'kan bevestigen dat de naam van de burgemeester van Antwerpen is gevallen', zegt hij op de Belgische nieuwszender Radio 1. "Van het moment dat er sprake was van aanwijzingen van geweld is men tussengekomen." De moordplannen waren volgens de minister nog 'niet concreet', maar er is 'geen risico genomen'.

Belgische
Lees ook:
Belgische politie pakt 'terreurgroep in opbouw' op, politicus mogelijk doelwit

De geradicaliseerde verdachten zouden het ook hebben gemunt op politiebureaus. Ze verzamelden onder meer vuurwapens, schrijft onder andere de Gazet van Antwerpen.

De Wever is behalve burgemeester van de grote havenstad ook voorman van de grootste partij van Vlaanderen. Dat maakt de mediagenieke Vlaams-nationalist tot een van de invloedrijkste politici van België.

Vaker bedreigd

Het is niet de eerste keer dat er een dreiging bestaat richting de Antwerpse burgemeester. Zo vond hij in 2012 een varkenskop op zijn oprit, kreeg hij in 2015 politiebescherming, werd in 2017 een bijl door het raam van zijn woning gegooid, ontving hij al vaker een poederbrief en kreeg hij begin 2021 opnieuw 24 uur per dag politiebewaking uit angst voor een aanslag.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS