Ga naar de inhoud
Ze krijgt 1 dollar

Dramatische rechtszaak ten einde: Gwyneth Paltrow niet schuldig aan botsing op piste

Gwyneth Paltrow tijdens de rechtszaak die acht dagen duurde. Beeld © ANP / AFP

Na acht dramatische dagen is de rechtszaak tussen actrice Gwyneth Paltrow en een gepensioneerde oogarts voorbij. Paltrow krijgt van de jury gelijk: zij heeft een botsing op de piste in 2016 níet veroorzaakt en krijgt daarom 1 dollar schadevergoeding. De 76-jarige Terry Sanderson krijgt niet de 300.000 dollar waar hij op gehoopt had. De rechtszaak kreeg wereldwijd veel aandacht.

Actrice Gwyneth Paltrow, bekend van de film Shakespeare in Love, botste in 2016 al skiënd met de gepensioneerde oogarts Terry Sanderson. Dat gebeurde op de piste van een skigebied in de Amerikaanse staat Utah.

Schadevergoeding

Sanderson hield een hersenschudding, gebroken ribben en jarenlange mentale problemen over aan de botsing. Hij beweerde dat Paltrow ongecontroleerd naar beneden kwam razen en toen tegen hem aanbotste. Hij besloot vanwege het ongeluk naar de rechter te stappen. Na jaren te hebben gewacht, diende de zaak de afgelopen weken.

In eerste instantie wilde Sanderson ruim 3,2 miljoen dollar schadevergoeding van de actrice: 33 dollar per uur sinds het ongeluk tot aan zijn dood. Toen de rechtszaak begon, stelde hij de schadevergoeding bij naar beneden: hij wilde nog 300.000 dollar.

Overtuigd van onschuld

De 50-jarige Paltrow was overtuigd van haar onschuld en eiste daarom een symbolisch bedrag van 1 dollar. Ook wilde ze de advocatenkosten terug van de pensionado als ze in het gelijk zou worden gesteld. Bij RTL Boulevard werd de zaak deze week ook besproken:

Waar gaat de rechtszaak van Gwyneth Paltrow nou eigenlijk over?

03:43
Waar ging de rechtszaak van de actrice tegen de oogarts nou eigenlijk echt over?

Er waren acht zittingsdagen voor nodig om vast te stellen wie tegen wie aanbotste. De rechtszaak kreeg wereldwijd veel media-aandacht, vooral vanwege de verklaringen van de twee. Sanderson klaagde dat hij door het ongeluk niet meer kon genieten van zijn favoriete activiteiten, zoals wijnproeven. Paltrow klaagde dat ze het gedoe met het ongeluk in 2016 'een hele middag niet kon skiën'.

Een bizarre zaak

"Dit proces kon wel eens de geschiedenis ingaan als de meeste bizarre tijdsbesteding van een rechter ooit", vatte The Guardian de zaak samen.

Uiteindelijk besloot een jury vannacht unaniem dat de gepensioneerde Sanderson op Paltrow was gebotst. Dat bleek uit allemaal analyses van expert. De actrice is dus onschuldig. De medische problemen waar Sanderson over klaagde, had hij bovendien ook al voor het ongeluk.

De beslissing kwam bijna gelijktijdig met het nieuws dat oud-president Donald Trump wordt aangeklaagd, wat zorgde voor een stormvloed aan reacties op sociale media: