Ga naar de inhoud
Zweden nog niet

Finland wordt 31e NAVO-lid na goedkeuring Turks parlement

De Turkse nationale bijeenkomst waarbij de toetreding van Finland tot de NAVO werd goedgekeurd. Beeld © Anadolu Agency

Turkije heeft als laatste NAVO-land het lidmaatschap van Finland goedgekeurd. De goedkeuring was een formaliteit nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn goedkeuring al had uitgesproken voor de toetreding.

Ook de Turkse oppositie in het parlement sprak haar steun uit. Daarmee is Helsinki, op enkele technische formaliteiten na, het 31e lid geworden van de alliantie.

NAVO-baas
Lees ook:
NAVO-baas waarschuwt Westen voor langere Oekraïne-oorlog

29 NAVO-landen hadden al veel eerder ingestemd. Afgelopen maandag kwam ook Hongarije over de brug. Met Turkije zijn nu alle NAVO-landen aan boord.

Zweeds lidmaatschap

Aanvankelijk had Finland gehoopt om samen met buurland Zweden lid te worden van de NAVO. Maar zowel Hongarije als Turkije weigeren voorlopig het Zweedse lidmaatschap te steunen.

Stockholm hoopt zelf nog steeds dat het lid kan worden voor een grote NAVO-top in Vilnius in juli van start gaat.

Invasie in Oekraïne

Lange tijd waren Finland en Zweden tevreden dat ze niet aangesloten waren bij een militaire alliantie. De Russische invasie in Oekraïne bracht daar verandering in.

Finland deelt een grens van 1300 kilometer met Rusland. Een lidmaatschap van de NAVO betekent dat Finland steun krijgt van de andere leden, mocht Rusland het wagen om het land binnen te vallen.