Ga naar de inhoud
Minstens zeven doden

'Nederland betrokken bij nog een incident met burgerdoden in Irak'

Een straaljager van de Nederlandse luchtmacht. Beeld © Ministerie van Defensie

Er zijn in Irak in 2016 meer burgerdoden gevallen door Nederlandse bombardementen dan tot nu toe bekend was. Volgens een onderzoek van de NOS, Nieuwsuur en NRC zijn er minstens twee universitair docenten en vijf van hun familieleden omgekomen bij een aanval op een wooncomplex naast de universiteit in Mosul.

Een van de slachtoffers zou een 3-jarig meisje zijn, schrijft NRC. De bombardementen waren onderdeel van de strijd tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De redacties melden dat het incident al wel bekend was, maar dat het Amerikaanse hoofdkwartier Centcom in 2017 na een onderzoek concludeerde dat daarbij geen burgers waren omgekomen. Nu zou blijken dat die conclusie onjuist was, en dat er 'heel wat af te dingen' viel op het Amerikaanse onderzoek uit 2017.

Coalitie tegen IS

De piloten dachten dat ze een hoofdkwartier van IS aanvielen, maar dat wordt in het onderzoek in twijfel getrokken. De conclusie van Centcom dat het gebouw bewaakt zou worden door IS-terroristen, zou evenmin waar zijn.

De drie redacties zagen de overlijdensberichten van de doden in, waarin staat dat zij omkwamen door 'verbrijzeling van het lichaam door een zware explosie'.

'Nabestaanden
Lees ook:
'Nabestaanden bombardement Hawija klagen staat aan'

Minister Ollongren van Defensie laat naar aanleiding van de bevindingen van de NOS, Nieuwsuur en NRC alsnog een Nederlands onderzoek doen naar de gebeurtenissen in Mosul. Tegelijk stelt de minister alle informatie over tijdstippen en locaties van Nederlandse bombardementen tussen 2014 en 2018 beschikbaar. Dit gebeurt op verzoek van de Tweede Kamer.

Hawija: ruim zeventig doden

Nederland is volgens de redacties het eerste land van de internationale coalitie tegen IS dat openheid van zaken geeft.

Dit zou het derde incident zijn waarbij burgerdoden zijn gevallen in de strijd tegen de terreurgroep.

Het bekendste incident gebeurde in de stad Hawija, ook in Irak. Bij een Nederlands bombardement op een bommenfabriek kwamen meer dan zeventig burgers om het leven. Toenmalig minister van Defensie Hennis wist al in 2015 dat Nederland daarbij betrokken was, maar in de Tweede Kamer ontkende ze aanvankelijk dat vliegtuigen van de Nederlandse luchtmacht een rol hadden gespeeld.

Onafhankelijk
Lees ook:
Onafhankelijk onderzoek naar Nederlands bombardement met tientallen burgerdoden

Tweeduizend bommen

Bij een tweede incident in Mosul kwamen vier burgers om het leven. Nederland heeft de nabestaanden van deze aanval een financiële compensatie uitgekeerd.

Nederland was onderdeel van de internationale coalitie die vocht tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak. Tussen 2014 en 2018 werden ruim drieduizend missies uitgevoerd, waarbij ruim tweeduizend bommen werden gedropt.