Ga naar de inhoud
'Geraakt door reacties'

Dokters optimistisch over herstel paus; mogelijk voor Pasen uit ziekenhuis

Paus Franciscus tijdens een algemene audiëntie. Beeld © Zuma Press/Maria Grazia Picciarella

Nadat paus Franciscus (86) gisteren met een luchtweginfectie in het ziekenhuis werd opgenomen, bracht hij daar een goede en vredige nacht door. Dat meldt het Italiaanse persagentschap ANSA.

De dokters zijn optimistisch over zijn herstel. De kans zou zelfs groot zijn dat de paus nog voor Palmzondag, op 2 april, weer het uit ziekenhuis wordt ontslagen.

Ademhalingsproblemen

De paus had de afgelopen dagen ademhalingsproblemen en ging naar de Gemelli-kliniek in Rome voor een al geplande controle, liet het Vaticaan in een verklaring weten. Italiaanse media trokken dat verhaal overigens in twijfel, nadat een televisie-interview op korte termijn was geannuleerd, schrijft de BBC.

Eenmaal in het ziekenhuis bleek de paus een luchtweginfectie te hebben waarvoor hij een paar dagen in het ziekenhuis zou moeten blijven. Tests hebben hartproblemen en een longontsteking tot nu toe uitgesloten, meldt ANSA. Ook heeft hij geen corona. 

Paus
Lees ook:
Paus moet nachtje in ziekenhuis blijven na routinecontrole

Na zijn opname in het ziekenhuis regende het ongeruste reacties omdat de paus al langer kwakkelt met zijn gezondheid. Hij kampt al jaren met maagproblemen en heeft een ernstig knieprobleem, waardoor hij meestal in een rolstoel zit.

'Geraakt door reacties'

De paus zegt dat hij geraakt is door de vele ontvangen berichten en spreekt zijn dankbaarheid uit voor de nabijheid en gebeden die hem bereiken, schrijft het Vaticaan

10
Lees ook:
10 jaar paus Franciscus: zo probeert hij de kerk te veranderen

Franciscus heeft eerder aangekondigd terug te willen treden als paus, mocht zijn gezondheid het ambt niet meer toelaten. Zijn onlangs overleden voorganger, Benedictus XVI, deed hem dat in 2013 voor.

Drukste tijd van het jaar

Dit is de drukste tijd van het jaar voor paus Franciscus, met veel evenementen en diensten gepland voorafgaand aan het paasweekend. Dit weekend staat er een Palmzondagmis op het programma, met de Goede Week en de paasvieringen volgende week. Eind april zal hij ook Hongarije bezoeken.

Bekijk ook: Het bijzondere moment waarop paus Franciscus Benedictus XVI begroef

01:08
Na een plechtigheid van ruim twee uur op het Sint-Pietersplein in Rome, is emeritus paus Benedictus XVI bijgezet in de crypte. Benedictus overleed op 95-jarige leeftijd. De begrafenis was extra bijzonder omdat-ie geleid werd door de huidige paus.