Ga naar de inhoud
Bewakers liepen weg

Mexico: brand detentiecentrum migranten mogelijk 'meervoudige moord'

Lichamen van de 39 mensen die bij de brand om het leven kwamen. Beeld © ANP / EPA

De Mexicaanse autoriteiten onderzoeken of de brand in een detentiecentrum voor migranten een 'moordzaak' is. De bewakers zouden niet genoeg hebben gedaan om de opgesloten mensen uit hun cellen te krijgen. De president van het land belooft volledige openheid en zegt 'dat niemand de hand boven het hoofd wordt gehouden'.

De Mexicaanse minister van Veiligheid liet gisteravond weten dat er acht personen als verdachten zijn aangemerkt die mogelijk schuld hebben aan de dood van de migranten.

Bij de brand in de Mexicaanse grensplaats Ciudad Juarez kwamen eerder deze week 39 mensen om het leven, 27 anderen raakten gewond.

Arrestatiebevelen

Een openbaar aanklager die gespecialiseerd is in mensenrechten stelde dat geen van de aanwezige beveiligers actie heeft ondernomen om de opgesloten migranten uit hun cel te krijgen nadat er brand was uitgebroken. Het OM zou de eerste arrestatiebevelen hebben aangevraagd.

Een dag na de brand in het detentiecentrum doken videobeelden op van bewakers zich uit de voeten maakten terwijl migranten nog opgesloten zaten in het brandende gebouw. Bekijk die beelden hier:

Migranten in de val bij brand detentiecentrum, bewakers grepen niet in

01:11
Te zien is hoe de bewakers weglopen terwijl de ruimte zich verder vult met rook.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft beloofd dat de personen die schuld hebben aan de dood van de migranten gestraft zullen worden. "Er zal niet worden geprobeerd de feiten te verhullen, er zullen geen pogingen zijn wie dan ook de hand boven het hoofd te houden."

Zelf aangestoken

Eerder zei López dat de opgesloten migranten de brand zelf hadden aangestoken, maar de gevolgen daarvan niet hadden overzien. Het detentiecentrum ligt vlak over de grens met de VS ter hoogte van de Amerikaanse stad El Paso.