Ga naar de inhoud
Agenda leeggemaakt

Paus moet nachtje in ziekenhuis blijven na routinecontrole

Paus Franciscus tijdens zijn audiëntie vandaag, voordat hij naar het ziekenhuis moest. Beeld © SIPA Press France

Paus Franciscus moet langer in het ziekenhuis blijven dan verwacht. De 86-jarige paus was vandaag in de Gemelli-kliniek in Rome voor een routinecontrole en heeft volgens het Vaticaan luchtwegklachten. Over de verdere aard van de controles of behandelingen zei een woordvoerder van het Vaticaan niets.

Italiaanse media stellen dat de paus met hartproblemen en ademhalingsmoeilijkheden per ambulance werd afgevoerd. De paus zou volgens het Vaticaan ook zijn getest op corona, maar die test was negatief.

Zijn agenda voor de komende twee dagen zou ook leeg zijn geveegd, meldt de Britse omroep BBC aan de hand van een bron dicht bij de paus. Een andere bron meldt aan de omroep dat de controles 'zo lang als nodig' doorgaan.

Vanochtend was de paus nog aanwezig bij zijn algemene audiëntie, die elke week plaatsvindt.

Drukke periode

Het is een drukke periode voor de paus, met Pasen op komst. Zo zijn er verschillende kerkdiensten gepland voorafgaand aan het paasweekend. Waarnemers in Rome zeggen het heel ongebruikelijk te vinden dat zulke uitgebreide onderzoeken zo vlak voor de paasdagen zijn gepland.

Afgelopen januari leidde paus Franciscus de uitvaart van zijn voorganger Benedictus XVI, die van zijn functie afzag vanwege gezondheidsproblemen.

10
Lees ook:
10 jaar paus Franciscus: zo probeert hij de kerk te veranderen

Normaal gesproken blijft een paus tot aan zijn dood in functie, maar paus Franciscus heeft in het verleden aangegeven dat hij ook zou overwegen afstand te doen van het pausschap als zijn gezondheid achteruitgaat.

In juli 2021 onderging de paus een darmoperatie en in een recent interview gaf hij aan weer last te hebben van zijn darmen. Ook kampt hij met een ernstig knieprobleem, waardoor hij inmiddels meestal in een rolstoel zit, meldt persbureau ANP.

Bekijk ook: Het bijzondere moment waarop paus Franciscus Benedictus XVI begroef

01:08
Na een plechtigheid van ruim twee uur op het Sint-Pietersplein in Rome, is emeritus paus Benedictus XVI bijgezet in de crypte. Benedictus overleed op 95-jarige leeftijd. De begrafenis was extra bijzonder omdat-ie geleid werd door de huidige paus.