Ga naar de inhoud
Een wereldrecord

Max (13) uit Engeland slaapt al 3 jaar in tent voor het goede doel

Max slaapt al drie jaar in een tent om geld op te halen. Beeld © ANP

Een bijzonder wereldrecord in Engeland. Daar heeft de 13-jarige Max ruim zeven ton opgehaald met gewoonweg kamperen. De jongen slaapt al ruim drie jaar in een tent voor het goede doel: een record dat nu ook in de boeken staat van het Guinness Book of Records. "Het mooiste avontuur van mijn leven."

Dat schrijft de 13-jarige Max Woosey op zijn speciale Instagrampagina. Het account 'The boy in the tent' richtte hij drie jaar geleden op, net toen de lockdown in Engeland begon. Niet uit verveling, maar om een belofte aan zijn buurman Rick na te komen: avonturen beleven.

Rick Abbot stierf in februari 2020 aan kanker. De familie van Max stond hem in zijn laatste fase bij en bezocht hem veelvuldig in het plaatselijke hospice. "Het hospice zorgde zo goed voor Rick, dat ik iets wilde doen om hen te bedanken", zei Max tegen het Engelse Sky News.

Wilde het eigenlijk 3 weken volhouden

Daarom bedacht hij om geld in te zamelen door buiten in een tentje te slapen. Honderd euro was het doel, hij wilde het drie weken volhouden: zo lang zou de lockdown aanvankelijk duren. Maar het geld stroomde binnen, dus waarom stoppen? Na negen weken was er al ruim 2500 euro opgehaald.

Eerder zei zijn moeder al dat de veerkracht van Max 'indrukwekkend' is. "Hij verlengt zijn verblijf in de tent keer op keer. Hij geeft niet toe aan harde wind en regen. Hij komt alleen naar binnen voor school, eten en douchen. Maar elke avond gaat hij weer naar zijn tent, met alleen een fakkel, een teddybeer en wat stripboeken." Max overleefde strenge winters en hittegolven, en wist een vos en meerdere slakken uit zijn tent te verjagen.

'Geweldige ervaring'

En dat dus nu precies drie jaar lang. "Het zijn de drie beste jaren van mijn leven", zegt Max. "Een geweldige ervaring waarvan ik vanaf dag één heb genoten. Ik wilde gewoon een avontuur beleven en slechts honderd euro ophalen. Ik hoop dat mensen nu inzien dat kinderen tot veel meer in staat zijn dan we soms denken."

De jongen sliep niet alleen in de tuin van zijn ouderlijk huis, door zijn enorme populariteit werd hij de afgelopen jaren ook uitgenodigd in onder andere de dierentuin en een treinstation. Ook toenmalig premier Boris Johnson kwam Max een keer bezoeken in zijn tent. Met het resultaat dat Max nu ruim 705.000 euro heeft opgehaald.. 

Hospice enorm trots

Het hospice is enorm trots, laten zij weten in een verklaring: "De jongen die in maart 2020 voor het eerst zijn tent opzette, is uitgegroeid tot een zeer indrukwekkende jongeman, die het leven van zovelen heeft helpen veranderen."