Ga naar de inhoud
Gesprek met voorzitter Huis

President Taiwan naar VS, China dreigt met zware sancties

De Taiwanese president Tsai Ing-wen bij haar vertrek naar de VS. Beeld © EPA/Ritchie B. Tongo

China dreigt met een stevige reactie als de Taiwanese president Tsai Ing-wen een ontmoeting heeft met Kevin McCarthy, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Tsai brengt een kort bezoek aan de VS, op doorreis naar Guatemala en Belize.

Op de heen- en terugreis doet ze de VS aan en Amerikaanse media verwachten dat ze met McCarthy gaat spreken.

Peking ziet dat als een provocatie en een schending van China's soevereiniteit en territoriale integriteit. De ontmoeting zou 'de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan vernietigen.' China zal 'zeker maatregelen nemen om gedecideerd terug te vechten'.

'De weg van de vrijheid'

Tsai zei voor vertrek: "We zijn kalm en zelfverzekerd, we geven niet toe aan druk, maar willen ook niet provoceren. Taiwan zal vastberaden de weg van de vrijheid en democratie blijven bewandelen en de wereld in gaan.Al is de weg zwaar, staat Taiwan niet alleen."

China
Lees ook:
China neemt maatregelen na bezoek Pelosi aan Taiwan

De Taiwanese president vliegt vandaag eerst naar New York. Naar verwachting spreekt ze morgen bij het Hudson Institute, een conservatieve denktank. Het treffen met McCarthy zou pas na het bezoek aan Guatemala en Belize plaatsvinden in Los Angeles. Daar komt ze op 5 april aan. Een officieel programma is nog niet bekendgemaakt.

Het is niet ongebruikelijk dat een Taiwanese president op doorreis langs de Verenigde Staten gaat, ook al erkent Washington het land niet. Maar op deze trip van Tsai staat extra spanning. Nadat de vorige voorzitter van het Huis Nancy Pelosi naar Taipei was gereisd, reageerde China met militaire oefeningen.

Banden verbroken

Ook de trip naar Midden-Amerika komt op een belangrijk moment. Honduras verbrak afgelopen week de banden met Taiwan, om ze juist aan te knopen met China.

Honduras
Lees ook:
Honduras verbreekt betrekkingen met Taiwan