Ga naar de inhoud
'Zorgwekkend'

Kernwapens in Belarus? Biden vindt dat Poetin 'gevaarlijke taal uitslaat'

Biden staat de pers te woord in North Carolina. Beeld © ANP / AFP

De Amerikaanse president Joe Biden maakt zich zorgen om de plannen van Vladimir Poetin om kernwapens in Belarus te plaatsen. Volgens Biden slaat de Russische president 'gevaarlijke taal uit'.

De Russische president Vladimir Poetin liet afgelopen weekend weten dat Rusland vanaf juli in Belarus tactische nucleaire wapens gaat stationeren.

Biden zei gisteren tegen verslaggevers van Amerikaanse media dat het een zorgelijke ontwikkeling is. De taal die Poetin uitslaat noemt Biden 'gevaarlijk'.

Kleiner dan atoombom

De wapens waar het om gaat zijn specifiek ontwikkeld voor het slagveld. Ze zijn veel kleiner dan een klassieke atoombom, maar kunnen veel meer ravage aanrichten dan conventionele wapens.

De Verenigde Staten lieten afgelopen weekend meteen na de aankondiging van Poetin weten dat dit 'nog geen reden was om te denken dat Rusland voorbereidingen treft voor het gebruik van kernwapens'.

Rusland
Lees ook:
Rusland gaat tactische nucleaire wapens plaatsen in Belarus

Wel zei het Amerikaanse leger de situatie in de gaten te houden. De Amerikanen lieten verder weten geen reden te zien om de nucleaire strategie van de VS aan te passen. De NAVO noemde de Russische plannen 'gevaarlijk en onverantwoordelijk'. 

Poetin: ik schend geen verdrag

Er zijn volgens de Amerikanen nog geen kernwapens naar Belarus verplaatst, maar dat zou goed kunnen omdat Poetin zei dat dit pas in de zomer gebeurt. De Russische president claimt het nucleaire non-proliferatieverdrag niet te schenden, omdat ook de Verenigde Staten nucleaire wapens stationeren bij Europese bondgenoten.

Met de nieuwe afspraak tussen Rusland en Belarus zouden kernwapens na decennia weer terugkeren in Belarus. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 lagen kernwapens in de nieuwe landen Rusland, Oekraïne, Belarus en Kazachstan. In het jaar daarop werd afgesproken dat al deze wapens in Rusland zouden komen te liggen. De verplaatsingen werden in 1996 afgerond.

Plaatsing
Lees ook:
Plaatsing kernwapens Rusland in Belarus 'vooral bedoeld als signaal aan Westen'