Ga naar de inhoud
School belde politie

Russisch meisje (12) maakt tekening tegen oorlog, vader naar strafkamp

Vader Aleksej Moskaljov toen hij nog huisarrest had. Beeld © AFP

Russische raketten die neerkomen op een moeder met een kind in Oekraïne: dat tekende de 12-jarige Masja Moskaljova uit Rusland. Het hoofd van de school waarop het meisje zat, belde de politie. Zo kwam haar vader in beeld bij de autoriteiten. Nu wordt hij volgens mensenrechtenbeweging OVD-Info naar een strafkamp gestuurd.

De vader, Aleksej Moskaljov, plaatste zelf online kritiek op de oorlog in Oekraïne. Maar het onderzoek begon met de kindertekening van zijn dochter. Hij werd onder huisarrest geplaatst en Masja moest naar een kindertehuis. 

Verontwaardiging

Hij zou zich onttrokken hebben aan het huisarrest en is nu volgens OVD-info veroordeeld tot twee jaar strafkamp. De zaak heeft tot grote verontwaardiging geleid onder Russische mensenrechtenactivisten. Ook is een onlinecampagne gestart om vader en dochter te herenigen.

Moskaljov kreeg aanvankelijk alleen een boete voor zijn afkeurende opmerkingen over het Russische leger. In december openden rechercheurs een nieuwe zaak tegen hem op verdenking van het in diskrediet brengen van de strijdkrachten, dit keer op basis van een bericht op sociale media in juni.