Ga naar de inhoud
Leopards en Challengers

35 westerse tanks inzetbaar in Oekraïne: 'Meest effectief in de aanval'

Oekraïners trainen met een Duitse Leopard 2-tank. Beeld © AFP

Oekraïne heeft er even op moeten wachten, maar nu zijn ze er. Vanaf vandaag heeft het door oorlog geteisterde land de beschikking over 35 westerse tanks. "En die komen niet meer terug, dat is duidelijk. Gegeven is gegeven", zegt defensiespecialist Peter Wijninga.

Gisteravond werd bekend dat er 3 Portugese en 18 Duitse Leopard-2 gevechtstanks zijn overgedragen aan het Oekraïense leger. Ook zijn er 14 Britse Challenger 2-tanks geleverd. Het oorlogstuig wordt naar verwachting al in de lente ingezet.

De Oekraïense minister van Defensie prees de Britse Challengers en noemde ze 'werken van militaire kunst'. Vanuit Londen liet de Britse regering weten dat Oekraïense bemanningen getraind zijn om de tanks te gebruiken in de frontlinie.

Trainen in Duitsland

Ook het Duitse leger heeft de afgelopen weken Oekraïners getraind in hoe ze de tanks moeten bedienen. Dat gebeurde op oefenterreinen in Münster en Bergen, in het noorden van Duitsland. 

Waar en wanneer ze precies zullen worden ingezet, is aan het Oekraïense leger, zegt Peter Wijninga. Hij is defensiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). In onderstaande video vertelde hij eerder al over de kracht van de westerse tanks.

Deze tanks moeten Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland

04:34
Deze tanks moeten Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland.

De Oekraïners zullen volgens Wijninga eerst 'meer ervaring willen krijgen' met de tanks. "De tanks zullen moeten samenwerken met onder andere grondtroepen en artillerie. Dat vergt enige afstemming, zoiets moet organisatorisch vorm krijgen."

In de aanval

Het is volgens de defensiespecialist nog moeilijk te zeggen welke plannen de Oekraïners er precies mee hebben. Maar over het algemeen is het zo dat tanks het beste ingezet kunnen worden voor een aanval, legt hij uit. "We horen veel over een offensief dat op handen is. Daar zouden de tanks een rol kunnen spelen."

Of ze ook de stad Bachmoet kunnen helpen, dat wordt omsingeld door de Russen? "Het zou kunnen, maar in Bachmoet zijn de Oekraïners vooral bezig met een defensieve operatie. Ook daar zouden de tanks niet nutteloos zijn, maar ik verwacht eerder dat ze gebruikt zullen worden bij een aanval."

Nederland heeft vorige maand aangekondigd samen met Duitsland en Denemarken ook nog zeker 100 Leopard 1A5-gevechtstanks voor Oekraïne aan te schaffen. Die zijn er nog niet, maar voorlopig kan Oekraïne dus met deze 35 tanks uit de voeten.

Confrontatie met T-90

Volgens Wijninga is dat nog een gering aantal. "Maar lokaal kun je daar écht wel wat mee bereiken. Ondersteund met andere tanks en eenheden kun je een behoorlijke offensieve kracht ontwikkelen. Het zou goed kunnen dat de Oekraïners op meer plekken wat willen proberen. Ze zullen een verdeling moeten maken."

Mogelijk wacht op het slagveld een confrontatie met de T-90, de sterkste en modernste Russische tank. Hoewel de vraag is hoeveel de Russen er nog van hebben, zegt Wijninga.

"Een middel kan goed zijn, maar uiteindelijk ligt het er ook aan wie het ding bestuurt. We hebben tot nu toe gezien dat de Russen er lang niet altijd goed mee omgaan, we zien blunder na blunder. Maar ook Oekraïners kunnen fouten maken."

Levering
Lees ook:
Levering tanks Oekraïne hapert: landen aarzelen, producenten eisen garanties

Qua bepantsering, vuurkracht en vuurafstand zijn de westerse tanks in het voordeel. "En zelfs veruit in het voordeel ten opzichte van andere Russische tanks. De combinatie van goed getrainde militairen en moderne westerse artillerie, kan voor de Russen een onoverkomelijk probleem worden."

Daarnaast is het belangrijk dat de tanks goed onderhouden worden. Dat kan volgens Wijninga prima aan de Oekraïners overgelaten worden. "Ze zijn in ieder geval getraind om reparaties ter plekke uit te voeren. Voor diepgaand onderhoud, waar je hoger gespecialiseerd personeel voor nodig hebt, kan de opleiding ondertussen nog plaatsvinden."