Ga naar de inhoud
In een auto gegooid

Oprichter schoolproject voor Afghaanse meisjes opgepakt

Sinds de komst van de taliban worden de rechten van vrouwen en meisjes in Afghanistan geschonden. Beeld © EPA

Een prominente Afghaanse activist die zich hard maakt voor het onderwijs van meisjes is opgepakt in Kabul. De Verenigde Naties maken melding van de arrestatie en vragen het talibanregime om opheldering waarom hij is vastgezet.

Matiullah Wesa, zoals de activist heet, richtte in 2009 een schoolproject voor meisjes op. Hij bezocht bijvoorbeeld afgelegen gebieden om conservatieve gemeenschappen aan te moedigen scholen voor meisjes te openen.

Ook leverde hij met zijn organisatie schoolboeken en mobiele bibliotheken. Volgens Wesa is het zonder vrouwen niet mogelijk om een Afghanistan op te bouwen met een goede economie, diplomatie en veiligheid. 

Schade onomkeerbaar

"We tellen de uren, minuten en seconden tot de meisjesscholen opengaan", schreef hij vorige week nog op Twitter. "De schade die sluiting van de scholen aanricht valt niet te ontkennen en is onomkeerbaar. We hebben ontmoetingen gehad met de lokale bevolking en we gaan door met ons protest als de scholen dicht blijven." Naar schatting heeft de organisatie veertig scholen opgezet in tien Afghaanse provincies.

De taliban hebben het meeste onderwijs voor vrouwen en meisjes verboden. Wesa zei afgelopen jaar nog dat hij zijn project vrij kon uitvoeren, maar daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen. Volgens zijn broer werd hij in een auto gegooid nadat hij uit de moskee was gekomen.

De VN-missie in Afghanistan wil ervoor zorgen dat Wesa de juridische hulp krijgt die hij nodig heeft en dat hij in contact kan blijven met zijn familie. De arrestatie is nog niet bevestigd door de taliban, schrijft het persbureau Reuters.

Bekijk ook: Gevaarlijk maar vastberaden: deze meisjes gaan stiekem naar school

01:09
Ondanks het verbod van de taliban gaan deze tienermeisjes toch naar school. Dat is niet zonder risico.