Ga naar de inhoud
Uitvoering onvoldoende

Koeman teleurgesteld na winst tegen Gibraltar: niveau moet omhoog

Georginio Wijnaldum tijdens de EK-kwalificatie wedstrijd tegen Gibraltar. Beeld © ANP

Ronald Koeman deed na afloop van de magere zege op Gibraltar (3-0) geen moeite om zijn onvrede over het spel van het Nederlands elftal te verbergen. "Het was niet goed, ik ben best teleurgesteld", zei de bondscoach. "Het zal echt beter moeten. We moeten ook fitter worden."

"Dit was echt te weinig", mopperde Koeman. "Het was slordig, we waren heel onnauwkeurig. De intentie om een hoge uitslag neer te zetten, die was er echt wel. Maar de uitvoering was onvoldoende. Weghorst kreeg voorzetten als er vier verdedigers bij hem stonden. We schoten ook veel te weinig op doel."

Rottige week

Koeman had zich heel iets anders voorgesteld van zijn terugkeer bij Oranje. "Het was een rottige week", keek hij terug. "Eerst worden er veel spelers ziek. Dan verliezen we ruim van Frankrijk en ook nu was het onvoldoende. Het zal snel beter moeten."

Het Nederlands elftal boekte gisterenavond in De Kuip een magere overwinning in het EK-kwalificatieduel met Gibraltar. Het team van bondscoach Ronald Koeman kwam niet verder dan 3-0.

Oranje
Lees ook:
Oranje komt tegen Gibraltar niet verder dan magere overwinning

Voor Mats Wieffer was het duel van het Nederlands elftal met Gibraltar geen ontmoeting om snel te vergeten. De middenvelder van Feyenoord, vorig seizoen nog actief voor Excelsior, debuteerde als basisspeler in de nationale ploeg. "Het is nog allemaal een beetje onwerkelijk voor me", zei hij.

Van genoten

De 23-jarige Wieffer kreeg na het duel complimenten van Ronald Koeman. "Hij heeft het heel goed gedaan, ook op de trainingen", zei de bondscoach. "Toch was het best lastig", zei Wieffer.

"Je hebt natuurlijk zoveel ruimte. Dat vind ik soms nog lastiger dan dat je een beetje druk op je hebt. Uiteindelijk heb ik er van genoten."

Aanvoerder Virgil van Dijk van het Nederlands elftal was, net als zijn coach, niet tevreden over het spel van Nederland. "Het had beter gemoeten. Je probeert ze kapot te spelen. Dan moet je zuinig zijn in balbezit en soms snel van kant wisselen. We waren slordig in balbezit. Het was een hele lastige avond", zei hij.

Nederland wilde zich tegen Gibraltar revancheren voor de nederlaag van 4-0 tegen Frankrijk van vrijdag. "Eigenlijk kun je het vanavond nooit goed doen", aldus Van Dijk. "Alleen als je met 10-0 wint. Maar dat vele scoren is niet gelukt. In balbezit zal het stukken beter moeten. Dat zullen we de volgende interlandperiode op moeten pakken."

"We gaan ons nu focussen op onze clubs en dan winnen we in juni hopelijk de Nations League en plaatsen we ons daarna voor het EK."

Tegenstanders van formaat

Oranje speelt in juni in eigen land met Kroatië, Spanje en Italië de finaleronde van de Nations League. "Dat zijn tegenstanders van formaat", besefte Koeman. "Ik zal in de aanloop naar die finaleronde goed naar de invulling van mijn selectie moeten kijken. Het is denk ik ook belangrijk dat we dan compleet zijn."

Oranje speelde zonder Frenkie de Jong tegen Frankrijk en Gibraltar. "En Gakpo en De Ligt konden geen hele wedstrijd voetballen en Depay raakte geblesseerd", zei Koeman. "Maar het niveau bij ons zal omhoog moeten. Te veel spelers waren onvoldoende."