Ga naar de inhoud
Kritiek op EU

Migranten in Libische detentiecentra slachtoffer van onmenselijke misdaden

Migranten in Libië voor ze naar een detentiecentrum worden gebracht, ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

Uit onderzoek van door de Verenigde Naties gesteunde onderzoekers blijkt dat migranten in Libië slachtoffer zijn van martelingen, seksuele slavernij, moord en executies. De onderzoekers op het gebied van mensenrechten uiten ook felle kritiek op de Europese Unie.

Volgens hen zouden Europese landen namelijk Libische strijdkrachten steunen die op hun beurt weer bijdragen aan de misdaden tegen de migranten. 

Indirecte bijdrage Europa

In de detentiecentra, waar de migranten die op zee zijn tegengehouden naartoe worden gebracht, is volgens onderzoeker Chaloka Beyani bewijs gevonden van misdaden tegen de menselijkheid. 

De migranten zijn door de Libische kustwacht naar deze centra gebracht en Europa steunt en traint deze kustwacht, waardoor het indirect zou bijdragen aan de misdaden. 

Migrantenboot
Lees ook:
Migrantenboot kapseist tussen Libië en Italië: tientallen vermisten

Het gaat hierbij om uiteenlopende misdrijven, van willekeurige gevangenneming tot verkrachting. Beyani: "Wij zeggen niet dat Europa deze misdaden uitvoert, maar het punt is dat Europa indirect bijdraagt aan het plegen van de misdaden".

Het onderzoek waar het bewijs uit volgde, is uitgevoerd in opdracht van de Mensenrechtenraad van de VN. De bedoeling is dat de bevindingen worden gedeeld met het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, zodat individuen voor de misdaden verantwoordelijk gehouden kunnen worden.

Onophoudelijke migrantenstroom

Libië verkeert al jaren in een staat van chaos en al deze jaren proberen vele migranten vanuit het land Europa te bereiken. Alleen afgelopen weekend al kwamen binnen 24 uur zo'n 2000 mensen aan op Lampedusa, een Italiaans eiland in de Middellandse zee.

Dit was een recordaantal migranten, die hier vanuit Noord-Afrika in bootjes arriveerden. De reis is niet zonder risico's, maar desondanks blijven mensen hun leven riskeren.

Bekijk ook: detentiecentra in Libië zijn onmenselijk: 'We zitten opgesloten in één ruimte'

01:34