Ga naar de inhoud
Drie kinderen

Zeker zes doden bij schietpartij op basisschool VS, ook vrouwelijke schutter gedood

Schutter (28) richt bloedbad aan op basisschool Nashville

01:06

Bij een schietpartij op een christelijke privé-basisschool in het Amerikaanse Nashville zijn zeker drie kinderen en drie volwassenen om het leven gekomen, schrijven Amerikaanse media. De schutter, een 28-jarige vrouw, is doodgeschoten door de politie.

De drie kinderen die zijn omgekomen waren alle drie negen jaar oud. Onder de omgekomen volwassenen waren twee vrouwen, van 60 en 61 jaar, en nog een man van 61 jaar.

De kinderen werden na de schietpartij naar een ziekenhuis gebracht, maar werden daar doodverklaard, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis tegen Amerikaanse media. Er zouden verder geen gewonden in dat ziekenhuis liggen.

Meerdere gewonden

Of er nog gewonden naar andere ziekenhuizen zijn gebracht, is niet bekend. De brandweer van Nashville heeft het over 'meerdere gewonden', maar onduidelijk is of dat gaat over degenen die in het ziekenhuis overleden.

Een woordvoerder van de politie in Nashville zegt tegen persbureau Reuters dat de schutter zeker twee automatische geweren en een handvuurwapen bij zich had. Van twee wapens is duidelijk dat de schutter deze legaal in haar bezit had.

In eerste instantie werd gezegd dat het om een tienermeisje zou gaan, maar de politie van Nashville twitterde later dat de schutter een 28-jarige vrouw is. Ze zou een voormalige leerling zijn van de school, al is niet duidelijk hoe lang zij er op school heeft gezeten. Haar naam is Audrey Hale. 

Gedetailleerd plan

Intussen is ook duidelijk geworden dat de schutter een gedetailleerd plan van aanpak had. De politie heeft dat plan, een plattegrond van de school en een manifest, in haar woning gevonden.

Uit het gevonden manifest maakt de politie op dat Hale op verschillende plekken schietpartijen had gepland en dat de school in Nashville slechts een van haar doelwitten was. Over haar motief heeft de politie wel 'een theorie', maar op dit moment wordt daar nog geen uitspraak over gedaan.

200 leerlingen

Op de Convenant School, een christelijke privéschool, zitten volgens The Washington Post zo'n 200 leerlingen. Ouders en overlevenden worden in een nabijgelegen kerk met elkaar herenigd. 

The New York Times schrijft dat het zeer zeldzaam is dat vrouwelijke schutters achter schietpartijen met meer dan vier slachtoffers zitten. Sinds 1966 gebeurde dat slechts vier keer.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.