Ga naar de inhoud
Na felle interne verkiezingen

Opvolger gevonden voor Sturgeon: Humza Yousaf nieuwe premier Schotland

Humza Yousaf. Beeld © EPA

In Schotland is een opvolger gevonden voor de onlangs opgestapte premier Nicola Sturgeon. Humza Yousaf won de interne leiderschapsverkiezingen van de Schotse Nationale Partij (SNP) en neemt het roer over.

Sturgeon kondigde zes weken geleden onverwacht haar afscheid aan. Ze begon in 2014 en was de eerste vrouw en langstzittende premier van Schotland.

Volgens Verenigd Koninkrijk-correspondent Anne Saenen kwam Sturgeons vertrek als een totale verrassing. "Voor veel Schotten komt haar vertrek als een schok, want Nicola Sturgeon is nog altijd ongekend populair bij haar aanhangers", zei Saenen destijds.

De 37-jarige Yousaf kreeg bij de leiderschapsverkiezing zo'n 26.000 stemmen, net iets meer dan zijn concurrente Kate Forbes, die bijna 24.000 stemmen kreeg. In de eerste stemronde was Ash Regan al afgevallen.

Schotse
Lees ook:
Schotse premier Nicola Sturgeon stapt op: 'Totale verrassing'

De drie kandidaten voerden een korte felle campagne, waarin ze elkaar regelmatig aanvielen. Yousaf was licht favoriet in de peilingen en leek ook voor Sturgeon en het partijbestuur de voorkeur te hebben.

Hij wordt in Britse media omschreven als de kandidaat die voor 'continuïteit' staat. Nu moet Yousaf snel alle koppen weer bij elkaar zien te krijgen, want de SNP is de laatste maanden flink gedaald in populariteit bij de Schotten.

Eerste moslim

Yousaf is de eerste moslim die een grote partij in het VK leidt, en bovendien de eerste moslim die aan het hoofd staat van een land in West-Europa. Morgen volgt nog wel een stemming in het Schotse parlement voordat Yousaf officieel premier van het land wordt. Yousaf zegt 'vereerd' te zijn de nieuwe premier van Schotland te worden.