Ga naar de inhoud
Twee tijdzones

Einde aan verwarring: Libanon voert woensdagnacht alsnog zomertijd in

Een klokkentoren in Beirut, Libanon. Beeld © Getty

Verwarring alom in Libanon. Terwijl een deel van de bevolking net als wij gisteren de klok heeft verzet naar de zomertijd, bleef de wintertijd de officiële tijd en dat zorgde voor een hoop gedoe. Waarnemend premier Najib Mikati, die de invoering van de zomertijd een maand wilde verplaatsen, komt daar nu van terug.

Mikati wilde eigenlijk de zomertijd 20 april invoeren omdat dan de islamitische vastenperiode ramadan afloopt. Die beslissing maakte hij vorige week bekend. Het plotselinge besluit leidde tot woedende reacties en nog meer verdeeldheid in het land in het Midden-Oosten.

Twee tijdzones

Een groot deel van de bevolking, zoals de christenen, besloot de zomertijd gewoon afgelopen weekeinde in te laten gaan, net zoals in veel andere landen. Volgens persbureau Reuters werd Libanon gisteren dan ook 'wakker in twee tijdzones'. Veel mobiele telefoons, digitale horloges en computers waren automatisch overgesprongen naar de zomertijd.

Hoe
Lees ook:
Hoe laat is het? Regering Libanon stelt zomertijd op laatste moment uit

Het leidde tot de absurde situatie dat in het kleine Libanon verschillende tijden door elkaar werden gehanteerd. Zo bleef de nationale luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines de wintertijd gebruiken, maar liet de maatschappij wel alle vertrekkende vluchten een uur vroeger opstijgen, om zo in de pas te blijven lopen met het wereldwijde vluchtenschema. Meerdere grote televisiestations gingen wel over naar de zomertijd.

Woensdagnacht alsnog

Mikati motiveerde het uitstel als administratieve procedure, maar volgens critici wilde hij voorkomen dat het vasten een uur langer duurde omdat het door de zomertijd een uur langer licht is.

In heel Libanon wordt woensdagnacht alsnog de klok een uur vooruit gezet.