In beeld: protest tegen Netanyahu's hervormingen bereikt kookpunt
Na een nacht van massale protesten in Israël heeft premier Benjamin Netanyahu besloten de plannen voor de justitiële hervorming stop te zetten. Dat meldt de Israëlische publieke omroep, die rekening houdt met een opschorting van de plannen. Vorige week is in het parlement een wet aangenomen waardoor de invloed van de gerechtelijke macht wordt teruggedrongen.
Eerder vandaag riep president Isaac Herzog de premier op om de wetgeving stop te zetten. Zijn boodschap was ook gericht aan 'alle partijleiders in de Knesset', het Israëlische parlement. "Zet de burgers van de natie boven alles en gedraag je verantwoordelijk en moedig zonder verder uitstel."
Netanyahu zou nu dan toch afzien van de omstreden hervormingen, meldt de Israëlische publieke omroep. Ook bronnen van de Likudpartij van Netanyahu uitten die verwachting. Netanyahu gaat naar verluidt later vandaag een toespraak houden.
Onrust binnen regering
De radicaal rechtse minister Ben Gvir is woedend over het voornemen van Netanyahu, zo schrijven Israëlische media. De omstreden politicus zou tijdens een overleg hebben geschreeuwd dat het staken van de wetgeving zal leiden tot het uiteenvallen van de coalitie. Ook op Twitter schrijft Gvir dat de regering niet mag zwichten voor anarchie.

De Israëlische vakcentrale heeft intussen opgeroepen tot een nationale staking. De voorzitter van de grootste vakbond zei in een televisietoespraak dat ‘de staat Israël tot stilstand komt’. Vanaf de luchthaven van Tel Aviv vertrekken door een stakingsactie voorlopig al geen vluchten meer. Ook vandaag zijn er protesten tegen de juridische hervormingen die de regering wilde doorvoeren, onder meer voor het parlementsgebouw in Jeruzalem.
Een van de hervormingen gaat erover dat het moeilijker wordt om een premier af te zetten. Volgens de oppositie komt dat de huidige premier Netanyahu erg goed uit: hij heeft al lange tijd een corruptieproces aan zijn broek hangen. Hij zou op deze manier zijn eigen positie willen beschermen.
Beslissing rechter terugdraaien
Met de omstreden wetgeving wordt het mogelijk voor het parlement om beslissingen van het hooggerechtshof met een meerderheid terug te draaien. Ook krijgen de politici meer inspraak bij de aanstelling van rechters. De regering zei dat de beslissingen nodig zijn omdat het hof te veel politieke invloed zou uitoefenen.
Eind december slaagde Netanyahu erin voor de derde keer aan de macht te komen, dit keer met een coalitie met religieus-nationalistische partijen. Dit vormt de meest rechtse regering van het land ooit.

Defensieminister ontslagen
Gisteren en vannacht trokken honderdduizenden boze demonstranten door Jeruzalem. Ze zouden volgens lokale media door de politiebarricades zijn gebroken in de buurt van de woning van Netanyahu. Die ontsloeg defensieminister Yoav Gallant, die op tv kritiek had geuit op het beleid van de premier.

Oproep tot massastakingen
Voor vandaag stonden massastakingen gepland. Zo hebben tientallen dokters in Israëlische ziekenhuizen aangekondigd vandaag niet aan het werk te gaan, als reactie op het ontslag van Gallant. Ook een aantal universiteiten is van plan het werk neer te leggen, zo besloten vertegenwoordigers zondagavond tijdens een speciaal overleg.
Verwacht wordt dat ook de grote vakbond Histadrut zich aansluit bij de stakingen. De bond komt vandaag met een verklaring. De Israëlische vrouwenrechtenbeweging Bonot Alternativa had aangekondigd 'de grootste economische staking van vrouwen' te laten plaatsvinden. Gemeenteambtenaren in Jeruzalem hebben laten weten in hongerstaking te gaan voor het kantoor van de premier, meldt The Jerusalem Post verder.