Ga naar de inhoud
Geen vluchten en treinen

Grote stakingen vandaag in Duitsland, verkeersproblemen verwacht

Files in München, ter illustratie. Beeld © ANP / dpa Picture-Alliance

Reis je vandaag naar Duitsland? Houd dan rekening met een reistijd die langer kan zijn dan gepland. In Duitsland wordt vandaag grootschalig gestaakt. Medewerkers van het spoor, het streekvervoer, de luchthavens en de havens doen allemaal mee aan de stakingen voor het verhogen van de lonen.

De vakbonden Verdi en EVG proberen op deze manier hun eisen kracht bij te zetten voor een stevigere loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. 

Vliegverkeer geannuleerd

Het vliegverkeer van en naar vrijwel alle luchthavens in Duitsland wordt vanaf vannacht geraakt door de staking. De vluchten van Schiphol naar Frankfurt die voor vandaag op de planning stonden, zijn bijna allemaal geannuleerd.

Het vliegveld van Düsseldorf, een veelgebruikte luchthaven door Nederlanders, waarschuwt voor de verstoring van 'vele vluchten'. Het vliegveld in München ligt al sinds gisterenochtend plat.

Vliegen
Lees ook:
Vliegen via Duitsland? Vergeet het maar, want personeel Lufthansa staakt vandaag

En niet alleen het vliegverkeer, maar ook het treinverkeer ligt grotendeels plat. De vakbond EVG heeft de ongeveer 230.000 medewerkers van de spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn opgeroepen het werk neer te leggen. 

Geen treinen van en naar Duitsland

Daarnaast liggen in veel streken ook de regionale spoorverbindingen stil, onder andere in de aan Nederland grenzende deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

Dit betekent dat de internationale treinen tussen Nederland en Duitsland vandaag ook niet rijden, meldt de NS. Bij de regionale vervoerder Arriva vallen onder andere treinritten uit tussen het Groningse Bad Nieuweschans en Weener vlak over de Duitse grens.

Files en blokkades

Dan maar met de auto? De verwachting is dat op de autowegen chaos dreigt te ontstaan door de stakingen, omdat veel mensen die normaal het openbaar vervoer pakken, nu met de auto naar hun werk zullen reizen.

Geen
Lees ook:
Geen treinen in Duitsland door grote staking

Er worden dus veel files verwacht, maar daarnaast hebben de vakbonden ook opgeroepen tot acties bij het staatsbedrijf dat de wegen onderhoudt en beheert. Vakbond Verdi heeft al gehint op blokkades van bijvoorbeeld tunnels.

Weer
Lees ook:
Weer staking streekvervoer: minder bussen in hele land