Ga naar de inhoud
Minister van defensie ontslagen

Grote onrust in Jeruzalem, duizenden demonstranten bij woning Netanyahu

Beeld © ANP.

Honderdduizenden boze demonstranten zijn gisterenavond in Jeruzalem naar Azza Street getrokken. Ze zouden volgens lokale media door de politiebarricades zijn gebroken in de buurt van de woning van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die ontsloeg vandaag defensieminister Yoav Gallant, die op tv kritiek had geuit op het beleid van de premier.

Er ligt een omstreden wet op tafel, waardoor het parlement beslissingen van het hooggerechtshof met een meerderheid kan terugdraaien. Ook krijgen de politici door de wet meer inspraak bij de aanstelling van rechters. De regeringsplannen van Netanyahu zorgen volgens Gallant voor groeiende onvrede en verdeeldheid. Hij vroeg Netanyahu om er een streep doorheen te zetten. 

Boze menigte

Het ontslag van Gallant dat volgde op die oproep, heeft tot felle reacties geleid. Tienduizenden demonstranten gingen de straat op in Tel Aviv en in andere steden als Haifa, Modi'in, Karmiel en Beër Sjeva. Een boze menigte trok gisteren richting de woning van Netanyahu in Jeruzalem. Daarbij zette de politie waterkanonnen in om mensen op afstand te houden.

Ook protesteerden demonstranten voor het huis van Likoed-parlementariër Danny Danon in Raänana. 

Volgens The Jerusalem Post trokken demonstranten ook richting het parlementsgebouw van de staat Israël. De krant laat bovendien weten dat is opgeroepen tot massastakingen. Zo hebben tientallen dokters al aangekondigd vandaag niet aan het werk te gaan. 

Consul-generaal treedt af

In New York kondigde de Israëlische consul-generaal aan af te treden uit protest tegen het ontslag van Gallant. "Ik kan deze regering niet langer blijven vertegenwoordigen", zei Asaf Zamir op Twitter. "Ik zie het als mijn plicht ervoor te zorgen dat Israël een baken van democratie en vrijheid in de wereld blijft."

Tien
Lees ook:
Tien weken massale protesten in Israël: 'Rechten van minderheden staan op de helling'

Het is al maanden onrustig in Israël. In de lokale media wordt wel gesproken over de grootste protesten in de geschiedenis van het land. Niet alleen in Jeruzalem, ook in steden als Haifa, Beersheba en Eilat toonden demonstranten de laatste weken massaal hun onvrede over de plannen van Netanyahu. 

Escalatie van geweld

Ook binnen het Israëlische leger is het onrustig. Reservisten, waaronder gevechtspiloten, hebben gedreigd zich terug te trekken uit vrijwillige dienst. Zowel in Israël als op de bezette Westelijke Jordaanoever is het geweld de afgelopen weken geëscaleerd.

Oproep tot massastakingen

Er is opgeroepen tot massastakingen, schrijft The Jerusalem Post. Zo hebben tientallen dokters in Israëlische ziekenhuizen aangekondigd vandaag niet aan het werk te gaan, als reactie op het ontslag van Gallant. Ook een aantal universiteiten is van plan het werk neer te leggen, zo besloten vertegenwoordigers zondagavond tijdens een speciaal overleg.

Verwacht wordt dat ook de grote vakbond Histadrut zich aansluit bij de stakingen. De bond komt maandagmorgen met een verklaring. De Israëlische vrouwenrechtenbeweging Bonot Alternativa heeft aangekondigd op maandag "de grootste economische staking van vrouwen" te laten plaatsvinden. Gemeenteambtenaren in Jeruzalem hebben laten weten maandag in hongerstaking te gaan voor het kantoor van de premier, meldt The Jerusalem Post verder.