Ga naar de inhoud
Gevaarlijke oversteek

Tientallen migranten omgekomen door zinken boten bij Tunesië

Een boot met migranten. Foto ter illustratie. Beeld © Christian Gohdes / Sea-Watch / AP

Ongeveer dertig mensen zijn om het leven gekomen doordat twee bootjes zijn gezonken voor de kust van Tunesië. De twee boten zonken enkele uren na elkaar. Bij het eerste ongeluk kwamen zeker negentien mensen om het leven, bij het tweede zeker tien.

In de eerste boot zaten migranten uit Afrika. Over de afkomst van de inzittenden van de tweede boot heeft de lokale kustwacht nog niets gezegd, maar de meeste migranten die de gevaarlijke oversteek naar Italië willen maken, komen uit Afrika ten zuiden van de Sahara.

Meer ongelukken

De afgelopen vier dagen zijn vijf boten gezonken met mensen die vanuit Sfax, een stad in het oosten van Tunesië, onderweg waren naar Italië. Tientallen mensen worden nog vermist.

Sfax wordt vaak gebruikt als vertrekpunt voor de overtocht naar Italië. Het Italiaanse eiland Lampedusa ligt er 185 kilometer vandaan.

Dubbel
Lees ook:
Dubbel gevoel in Italië na migrantendrama: 'Shock maar ook gewenning'

Meer dan tachtig boten zijn de laatste dagen tegengehouden. Ruim 3000 migranten zijn opgepakt omdat ze illegaal de oversteek naar Italië wilden maken, voornamelijk mensen uit het midden en zuiden van Afrika.

Dit jaar zouden al zeker 12.000 mensen via Tunesië naar Italië zijn gegaan, blijkt uit gegevens van de Verenigde Naties. In dezelfde periode vorig jaar ging het om ongeveer 1300 migranten.