Ga naar de inhoud
Zeker 25 doden

Biden zegt noodhulp toe aan door tornado getroffen Mississippi

Waar de tornado over het land raasde, staat geen huis meer overeind Beeld © ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft federale hulp toegezegd aan de staat Mississippi, die zwaar werd getroffen door een tornado. Daarbij zijn zeker 25 mensen om het leven gekomen.

De noodhulp bestaat uit financiële steun en het sturen van hulpgoederen. Mensen kunnen geld krijgen om een tijdelijk onderkomen te betalen of om hun beschadigde huis te laten repareren.

Zonder stroom

Tienduizenden huizen in Mississippi en buurstaten Alabama en Tennessee zitten nog zonder stroom. Het zoeken naar overlevenden gaat nog altijd door. 

Dorpen waar de tornado overheen raasde, werden met de grond gelijkgemaakt: 

Hele dorpen in VS weggevaagd door tornado: 'We weten niet wie er nog leeft'

01:42
De kracht van de tornado verraste. Van het dorp Rolling Fork is niets meer over.

'Mijn stad is weg'

In sommige dorpen zijn hele woonblokken verwoest door het weer. In Rolling Fork is bijna alles weggevaagd. "Mijn stad is weg", zei burgemeester Eldridge Walker tegen CNN. "Verwoesting is het enige dat ik zie. De gemeenschap zit nu in een situatie die we nooit hadden verwacht."

Het gevaar is nog niet geweken. Het noodweer in het zuiden van de VS zal ook vandaag nog aanhouden. Volgens de Amerikaanse meteorologische diensten moeten zeker twintig miljoen inwoners in de zuidelijke staten rekening houden met storm, veel regen, hagel en mogelijk tornado's.