Ga naar de inhoud
'Gevaarlijke retoriek'

Trump: 'Vervolging komt rechtstreeks uit stalinistische horrorshow'

Trump tijdens zijn toespraak in Waco, Texas. Beeld © AFP

Donald Trump heeft opnieuw hard uitgehaald naar de aanklagers van justitie. Tijdens zijn eerste campagnetoespraak op weg naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar zei de Amerikaanse ex-president dat het onderzoek naar hem 'rechtstreeks uit een stalinistische horrorshow' komt.

Trump sprak gisteren een menigte van duizenden aanhangers toe in Waco, Texas. Volgens de Britse krant The Guardian sprak Trump 'zelfs naar zijn eigen provocatieve maatstaf' ongewoon ontmenselijkend, dreigend en gevaarlijk over zijn aanklagers. De krant schrijft dat Trumps adviseurs hem af wilden houden van zulke provocerende retoriek, maar dat de 76-jarige presidentskandidaat er juist nog een schepje bovenop deed.

Eerbetoon aan bestormers Capitool

De ex-president herhaalde zijn aanklacht dat de presidentsverkiezingen van november 2020 zijn gestolen door de Democraten. Ook noemde hij de aanklagers van justitie in New York 'menselijk uitschot'. Het gerechtelijk onderzoek is volgens hem het werk van 'radicaal linkse maniakken'. Ook president Biden zou een hand hebben in de 'heksenjacht' en het 'neponderzoek'.

Justitie in New York verdenkt Trump van financiële malversaties. Hij zou zwijggeld hebben betaald aan pornoactrice Stormy Daniels. Die betaling zou hij vervolgens op illegale wijze in de administratie van zijn bedrijven hebben weggemoffeld. Ook wordt onderzocht of hij een complot heeft beraamd om de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken.

Wordt
Lees ook:
Wordt Donald Trump gearresteerd en wat zijn dan de gevolgen?

Trump viel Alvin Bragg, de officier van justitie in New York die het onderzoek naar Trump leidt, rechtstreeks aan. Hij zei zich zorgen te maken dat zijn aanhangers Bragg misschien uit woede zullen aanvallen. Hij toonde ook een samengestelde foto waarop Bragg te zien is, en ook Trump zelf, die een honkbalknuppel vasthoudt.

Hakeem Jeffries, de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden (vergelijkbaar met de Tweede Kamer in Nederland) noemde de woorden van Trump 'roekeloos, afkeurenswaardig en onverantwoordelijk'. "Het is gevaarlijk en als hij zo doorgaat, jaagt hij nog iemand de dood in."

Te schande gemaakt

"Jullie zullen gerehabiliteerd worden en trots kunnen zijn", zei Trump in de toespraak tegen zijn aanhangers. "De schurken en criminelen die ons rechtssysteem corrumperen zullen verslagen worden en te schande worden gemaakt."

Met de hand plechtig op het hart gedrukt liet Trump het lied Justice For All spelen. Daarin is een koor te horen van mannen die betrokken waren bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Die volgde op wekenlang verzet van Trump en zijn aanhangers tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen, die Trump verloor van Biden. Door het lied te spelen eert Trump de mensen die het Capitool bestormden. "Dat lied staat overal op nummer 1", zei hij erbij.

Drie
Lees ook:
Drie jaar cel voor vrouw die Capitool bestormde

De keuze voor Waco is omstreden, omdat in deze stad precies dertig jaar geleden 86 doden vielen toen ordetroepen een kamp binnenvielen van de religieuze sekte Branch Davidians van leider David Koresh. Veel (extreem)rechtse Trump-aanhangers vinden die inval een voorbeeld van te grote overheidsbemoeienis en een inperking van de individuele vrijheid.

Verzet tegen arrestatie

Volgens The Lincoln Project, een politieke anti-Trump-beweging, is de keuze voor Waco daarom niet toevallig, maar bedoeld als morele steun voor 'de rechtsextremisten die hem de gewelddadige protesten gaven waarnaar hij snakt'. De groep denkt dat zijn aanhangers die boodschap 'luid en duidelijk' hebben gehoord.

Vorige week kondigde Trump al zijn eigen arrestatie aan, maar die bleef uit. Trump had zijn aanhang daarbij opgeroepen in verzet te komen tegen die arrestatie, zonder erbij te vermelden dat die vredig moest verlopen. Hij waarschuwde op zijn eigen sociale netwerk Truth Social dat zijn aanhouding voor 'potentiële dood en verwoesting' kon zorgen.

Eerder liet onze correspondent in Amerika Erik Mouthaan zijn licht schijnen op de kandidatuur van Trump, dat zie je in deze video:

Erik Mouthaan: 'Trump wil andere Republikeinse kandidaten afschrikken'

01:24
Donald Trump wil opnieuw president worden. De vroege aankondiging dient volgens Erik Mouthaan een duidelijk doel.