Ga naar de inhoud
Eén China

Honduras verbreekt betrekkingen met Taiwan

De vlag van Honduras is verwijderd voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Taiwan Beeld © ANP

Taiwan is een diplomatieke bondgenoot kwijt. Honduras, een van de laatste veertien landen in de wereld die Taiwan officieel erkennen, heeft de diplomatieke banden verbroken. Het Midden-Amerikaanse land erkent nu dat er 'slechts één China' bestaat.

"De regering van China is de enige legitieme regering die heel China vertegenwoordigt. Taiwan is een onafscheidelijk onderdeel van Chinees grondgebied", liet het Hondurese ministerie van Buitenlandse Zaken weten. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. 

Vlag verwijderd

Taiwan heeft nu de Hondurese vlag verwijderd uit het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het land had eerder al besloten de ambassadeur terug te roepen, uit woede over een officieel bezoek van de Hondurese minister van Buitenlandse Zaken aan Beijing om de banden met China aan te halen.

Biden:
Lees ook:
Biden: troepen VS beschermen Taiwan bij Chinese invasie

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laat zondag via Twitter weten dat het land diplomatieke betrekkingen heeft aangeknoopt met Honduras. De mededeling komt enkele uren nadat Honduras de banden met Taiwan verbrak.

Taiwan wordt nu nog door slechts dertien landen, voornamelijk dwergstaten, erkend. In Europa is Vaticaanstad het enige land dat Taiwan erkent.