Ga naar de inhoud
Oorlog met Oekraïne

Rusland gaat tactische nucleaire wapens plaatsen in Belarus

De Belarussische president Loekasjenko met de Russische president Poetin. Beeld © EPA

Moskou gaat in Belarus tactische nucleaire wapens stationeren. Dat is de Russische president Vladimir Poetin overeengekomen met zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko. De twee gelden als trouwe bondgenoten en Loekasjenko steunt de invasie van Rusland in Oekraïne.

Volgens Poetin is de nieuwe faciliteit in Belarus op 1 juli klaar en kunnen de wapens dan worden verplaatst. De Russische leider wijst er wel op dat die niet in Belarussische handen komen of door het land gebruikt kunnen worden.

Tactische kernwapens zijn specifiek ontwikkeld om op het slagveld te gebruiken en veel kleiner dan een klassieke atoombom. Maar ze kunnen veel meer ravage aanrichten dan conventionele wapens.

Miljardensteun
Lees ook:
Miljardensteun voor Oekraïne, maar wederopbouw vergt zeer lange adem

Rusland schendt met de verplaatsing het nucleaire non-proliferatieverdrag niet, claimt Poetin, omdat ook de Verenigde Staten nucleaire wapens stationeren bij Europese bondgenoten.

Loekasjenko is politiek en economisch afhankelijk van Moskou. In Belarus staan al langer tien Russische bommenwerpers die tactische nucleaire wapens kunnen afvuren. Bij de start van de Russische invasie in februari vorig jaar trok een deel van de troepen via Belarus Oekraïne binnen.

VS niet bezorgd

Voor de Verenigde Staten is het besluit van Poetin niet een reden om te denken dat Rusland voorbereidingen treft voor het gebruik van kernwapens. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt de situatie in de gaten te houden en geen reden te zien om de nucleaire strategie van de VS aan te passen.

Met de nieuwe afspraak tussen Rusland en Belarus zouden kernwapens na decennia weer terugkeren in Belarus. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 lagen kernwapens in de nieuwe landen Rusland, Oekraïne, Belarus en Kazachstan. In het jaar daarop werd afgesproken dat al deze wapens in Rusland zouden komen te liggen. De verplaatsingen werden in 1996 afgerond.

Bekijk ook: Dit is één jaar oorlog: 'Mijn god, we zitten er middenin'

10:02
24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Het begin van een lange en wrede oorlog. De diepte- en (sporadische) hoogtepunten van één jaar oorlog in beeld.