Ga naar de inhoud
Laptop Nancy Pelosi

Drie jaar cel voor vrouw die Capitool bestormde

Riley June Williams Beeld © AP

Een Amerikaanse Trump-aanhangster die tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 een groep relschoppers naar het kantoor van Nancy Pelosi leidde en anderen opdroeg haar laptop te stelen, is veroordeeld tot drie jaar cel.

De 24-jarige Riley June Williams uit de Amerikaanse staat Pennsylvania was in november vorig jaar al veroordeeld voor andere aanklachten, waaronder het hinderen van agenten die indringers in het Capitool probeerden tegen te houden.

Aanjager

De jury kwam er alleen toen niet uit of ze ook een aandeel had in de diefstal van de laptop van Pelosi, de toenmalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, schrijft The New York Times.

Volgens aanklagers heeft Williams gehandeld als een 'aanjager' bij de bestorming van het Capitool. Zij riep mensen op om een ​​'menselijke stormram' te vormen om door de politielijnen te dringen en uiteindelijk het kantoor van Pelosi binnen te dringen.

Bestormers
Lees ook
Bestormers Capitool kwamen tot 12 meter van Pence, 'leven was in gevaar'

7 jaar geëist

De aanklagers eisten zeven jaar celstraf, de rechter veroordeelde Williams tot drie jaar cel en 36 maanden vrijlating onder toezicht.

Williams mag gedurende die tijd geen contact opnemen met Nick Fuentes, een extreemrechtse activist door wie ze geobsedeerd raakte, aldus The New York Times. Doet ze dat toch, dan schendt ze daarmee de voorwaarden voor haar vrijlating, bepaalde de rechter.

Bekijk ook: Dit ging er mis tijdens de bestorming van het Capitool

02:10
Erik Mouthaan was erbij toen duizenden boze Trump-aanhangers het Capitool bestormden. In deze video vertelt hij waarom het zo uit de hand is gelopen.