Ga naar de inhoud
Soldaten gewond

'Iraanse drone' doodt Amerikaan in Syrië, VS reageren met luchtaanvallen

Een Amerikaans legervoertuig in Syrië, ter illustratie. Beeld © ANP / AP

In het noorden van Syrië is een Amerikaan om het leven gekomen en zijn zes anderen gewond geraakt. Volgens het Pentagon stortte een Iraanse drone op een militaire basis. De Verenigde Staten hebben doelen in Syrië bestookt met luchtaanvallen in reactie op de aanval.

De dode Amerikaan was geen soldaat, maar werd wel door het Amerikaanse ministerie van Defensie ingehuurd.

Zijn identiteit is niet bekendgemaakt omdat de familieleden nog ingelicht moeten worden, meldt The New York Times. Vijf soldaten raakten gewond en een andere Amerikaan. Vier gewonden zijn naar een ziekenhuis in Irak gebracht, de andere twee konden ter plekke worden behandeld.

'Alle nodige maatregelen'

De aanval vond plaats in de buurt van Al-Hasakah in het noorden van Syrië. Volgens het Pentagon ging het dus om een Iraanse drone.

Defensieminister Lloyd Austin zegt dat met luchtaanvallen op doelen in Oost-Syrië wraak is genomen. Bases die worden gebruikt door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) zijn getroffen. "Zoals president Biden heeft benadrukt, zullen we alle nodige maatregelen nemen om onze mensen te verdedigen", zegt Austin. 

Volgens The New York Times zijn er nog zo'n negenhonderd Amerikaanse soldaten in Syrië.

Bekijk ook: waarom het zo moeilijk is het Iraanse regime omver te werpen

08:13
In deze video leggen we uit hoe het Iraanse regime in de haarvaten van de samenleving zit. En waarom het zo moeilijk is om dat regime omver te werpen.