Ga naar de inhoud
149 agenten gewond

Frans protest: miljoenen demonstranten, brand bij stadhuis Bordeaux

Demonstranten stichtten brand bij het gemeentehuis van Bordeaux. Beeld © ANP / AFP

In Frankrijk is gisteren opnieuw massaal gedemonstreerd tegen de pensioenhervormingen en het regeringsbeleid. Volgens de vakbonden kwamen er 3,5 miljoen mensen samen, volgens de politie waren het er in het hele land ruim 1 miljoen. Bij het stadhuis van Bordeaux werd brand gesticht, in het hele land werden 172 mensen gearresteerd en zeker 149 agenten raakten gewond.

De Fransen demonstreren tegen de pensioenhervormingen: de pensioenleeftijd gaat van 62 naar 64 jaar. De demonstraties van gisteren waren massaal aangekondigd, ook werd er op grote schaal gestaakt.

12.000 politieagenten

Inmiddels gaat het volgens Franse media allang niet meer alleen om de pensioenen: uitspraken van president Emmanuel Macron hebben olie op het vuur gegooid, zeggen mensen die de straat op gaan.

Macron zei eerder deze week dat de menigte 'geen legitimiteit' heeft tegenover democratisch verkozen volksvertegenwoordigers. In een interview gisteren vergeleek hij de protesten met de bestorming van het Capitool. Vakbonden noemen die vergelijking een 'provocatie'.

Veel Fransen zijn verder woest dat de regering de pensioenhervormingen zijn doorgevoerd zonder stemming in het parlement. Dat lukte de regering van Macron door een artikel in de grondwet.

Frans
Lees ook:
Frans protest zwelt aan na reactie president Macron: 'Hij gooit olie op het vuur'

Vanwege de massale demonstranten gisteren werden in heel Frankrijk zo'n 12.000 politieagenten ingezet, waarvan 5000 in Parijs.

Even na middernacht meldde de minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin volgens Le Monde dat 149 agenten gewond waren geraakt, sommigen zijn er ernstig aan toe. "Er werd met zure stoffen, molotovcocktails en stenen naar de politie gegooid", vertelde Darmanin.

Meer dan honderd brandjes

In Parijs zijn 108 mensen gearresteerd, het gaat vooral om jongeren. Minister Darmanin spreekt van een enorme groep 'misdadigers' die brandjes stichtten. Er brak op 140 verschillende plekken in de stad brand uit. Afval dat al dagen niet was opgehaald, werd bijvoorbeeld in brand gestoken. "Deze aanhangers van extreemlinks zullen niet winnen", zei de minister.

Het kat-en-muisspel tussen de politie en demonstranten in Parijs:

In Bordeaux kwamen volgens de vakbond 110.000 mensen samen, meldt FranceInfo. Het liep in de stad even uit de hand toen er brand uitbrak voor het stadhuis, die door demonstranten was aangestoken. De brandweer kwam snel ter plaatse om het vuur te blussen.

Land deels plat

De rest van de dag verliep gisteren door de stakingen ook onrustig in Frankrijk. Veel vluchten moesten worden geannuleerd, de helft van de hogesnelheidstreinen reed niet en het openbaar vervoer in een groot deel van Parijs kwam plat te liggen. Op sociale media gaat een video viraal van agenten die het werk zouden hebben neergelegd en demonstranten niet langer aanpakken, maar met hen meelopen. Of deze beelden echt zijn, kan niet worden geverifieerd.  

De vakbonden willen volgende week dinsdag opnieuw staken en betogen, op de dag dat de Britse koning Charles Frankrijk bezoekt.