Ga naar de inhoud
'Poetin plant meer oorlog'

NAVO-baas waarschuwt Westen voor langere Oekraïne-oorlog

NAVO-chef Jens Stoltenberg tijdens een persconferentie op 21 maart. Beeld © AFP / Kenzo Tribouillard

Omdat de Russische president Vladimir Poetin geen plannen heeft voor vrede in Oekraïne zullen westerse landen Kyiv wellicht langer moeten steunen, waarschuwt NAVO-chef Jens Stoltenberg in een interview met The Guardian vandaag.

Poetin 'maakt geen plannen voor vrede, hij plant meer oorlog', zegt de Noor tegen de Britse krant. Stoltenberg wijst erop dat Rusland zijn militaire industriële productie opvoert en de banden aanhaalt met autoritaire regimes in een poging aan meer wapens te komen.

Daarom moeten de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere westerse landen bereid zijn om Oekraïne lange tijd te steunen met wapens, munitie en ander materieel.

Geld naar defensie

Ook vraagt Stoltenberg de NAVO-leden om er tijdens de komende topontmoeting in het Litouwse Vilnius mee in te stemmen om 2 procent van hun bnp uit te geven aan defensie. Vorig jaar haalden zeven van de dertig lidstaten - de VS, het VK, Polen, Griekenland en de Baltische staten - dat percentage, blijkt uit het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van de NAVO. 

Poetin
Lees ook:
Poetin ziet Chinees vredesplan voor Oekraïne als mogelijke basis

"De behoefte zal er blijven, want dit is een uitputtingsslag. Het gaat om de industriële capaciteit om de steun vol te houden", zegt Stoltenberg. Met door het Westen geleverd materieel zouden de Oekraïners volgens Stoltenberg 'een offensief kunnen lanceren en grondgebied kunnen heroveren', hoewel hij benadrukt dat de NAVO geen partij is in het conflict.

China weerhouden

Daarnaast is het volgens Stoltenberg belangrijk om China ervan te weerhouden wapens aan Rusland te leveren, dat ook een tekort aan belangrijke munitie heeft. 

Van de EU-top die vandaag van start gaat in Brussel wordt verwacht dat Europese leiders hun steun aan Oekraïne opnieuw nadrukkelijk herhalen en het besluit om zo snel mogelijk extra munitie te leveren bekrachtigen.

Bekijk ook: Enorme vervuiling in Oekraïne door oorlog: 'Er komen veel giftige stoffen vrij'

02:23
Denk je aan de oorlog in Oekraïne, dan zie je de beelden van brandende, verwoeste gebouwen en puinhopen voor je. Naast de enorme verwoestingen speelt er nog een probleem: milieuvervuiling.