Ga naar de inhoud
Oppositie woedend

Israëlische premier maakt met wet eigen afzetting moeilijker

Benjamin Netanyahu.

Het Israëlische parlement heeft een wet aangenomen waardoor het moeilijker wordt om een premier af te zetten. Volgens de oppositie komt dat de huidige premier Benjamin Netanyahu erg goed uit.

Netanyahu heeft al lange tijd een corruptieproces aan zijn broek heeft hangen. Hij zou op deze manier zijn eigen positie willen beschermen.

Een premier kan na invoering van de plannen alleen nog worden afgezet op basis van fysiek of psychologisch 'onvermogen'. Driekwart van de parlementariërs of driekwart van de kabinetsleden moet daartoe besluiten. Het wordt dus uitgesloten dat het hooggerechtshof of het openbaar ministerie een rol speelt bij een afzetting.

'Onfatsoenlijk en corrupt'

De oppositie noemt de wet 'onfatsoenlijk en corrupt'. Tegenstanders van Netanyahu hopen dat het hooggerechtshof de implementatie nog kan verhinderen.

Van de 120 parlementsleden stemden er 61 voor de wetswijziging. Die wet is deel van een omstreden pakket met hervormingen van de rechtspraak, waardoor de invloed van de gerechtelijke macht wordt teruggedrongen.

Israëliërs gaan al maanden de straat op tegen deze hervormingen, die ze als bedreiging voor de democratie zien:

Tien
Lees ook:
Tien weken massale protesten in Israël: 'Rechten van minderheden staan op de helling'

Volgens Erwin van Veen, Israël-deskundige bij Instituut Clingendael, liggen de hervormingen extra gevoelig omdat Israël een politiek systeem heeft met weinig checks and balances, zo zei hij eerder tegen RTL Nieuws.

"Er is niet echt een grondwet in Israël en ze hebben geen senaat, maar alleen de Knesset als parlement. Het wordt dus, als dit wordt doorgevoerd, echt meerderheidspolitiek in de zin van de helft +1. Hierdoor komen de rechten van minderheden op de helling te staan."

"Waar de rechten van de Palestijnen al langer en fundamenteler in het geding zijn, merken sommige groepen Israëliërs nu ook op dat hun rechten met deze hervormingen mogelijk gevaar lopen."

Nieuwe protesten

Donderdag staan nieuwe protesten gepland. Ook internationale bondgenoten van Israël hebben zich tegen de plannen uitgesproken.