Ga naar de inhoud
Scheidsrechters omgekocht

'Alleen openen in geval van de grootste ramp': envelop brengt FC Barcelona dieper in problemen

Een fan protesteert na de berichten over corruptie bij FC Barcelona. Beeld © ANP / AFP

Een mysterieuze envelop, gevonden in een kluis in de badkamer van een oud-topman van FC Barcelona, brengt de van corruptie beschuldigde topclub verder in het nauw. "Alleen openen in geval zich de grootste ramp ter wereld voor ons voordoet", staat op de envelop met daarin papieren met namen van personen en banken.

FC Barcelona werd bijna twee weken geleden door het Spaanse Openbaar Ministerie aangeklaagd voor corruptie en het voeren van een valse boekhouding.

De club wordt ervan beschuldigd tussen 2001 en 2018 in totaal meer dan 7 miljoen euro te hebben betaald aan de toenmalige vicevoorzitter van de Spaanse scheidsrechtersbond. Die betalingen zijn in de boekhouding van de club nergens terug te vinden.

'Smoking gun'

Dat laatste is al strafbaar, maar de club belandt in nog veel diepere problemen als bewezen kan worden dat de ruim 7 miljoen werden betaald om scheidsrechters te beïnvloeden en uitslagen van wedstrijden te manipuleren. Stukken waaruit dat klip en klaar blijkt, waren tot nu toe niet bekend.

Mensen vroegen zich af: waar is de smoking gun? De mysterieuze envelop die nu is opgedoken, lijkt een stap dichter bij dat bewijs. Tegelijkertijd is op sommige punten lastig te begrijpen wat exact bedoeld wordt met de informatie in de envelop.

Onder meer de krant El País legde de hand op de envelop waar het allemaal om gaat:

Wat zeker is, is dat de envelop is gevonden in een kluis van voormalig Barcelona-directeur Josep Contreras, die eind vorig jaar overleed. Gezien de tekst op de envelop lijkt ook zeker dat hij de inhoud per se geheim had willen houden. Nu ligt de envelop en de inhoud ervan dus toch bij justitie en is eruit gelekt naar de pers.

Zwart geld

Op de papieren in de envelop staan in het handschrift van Contreras vele namen, onder andere die van Sandro Rosell, Barça-voorzitter van 2010 tot 2014. Waarschijnlijk wijst Contreras ook naar Rosells opvolger, Bartameu, voorzitter van 2014 tot 2020, al staan in Bartameu's geval alleen zijn twee voornamen genoemd, Josep Maria, met daarbij de notitie: cheque, zwart geld, Banca Catalana.

Er staan op de papieren nog meer namen, onder anderen van een advocaat. Elders schrijft Contreras over sleutels van een kluis en waar die te vinden zouden zijn. Ook schrijft hij opvallend vaak over Mallorca en Palma de Mallorca, al is onduidelijk wat hij daarmee precies bedoelt of wat daar zou zijn gebeurd.

De overleden oud-directeur Contreras:

De vraag is of alle papieren die in de envelop zaten naar de pers zijn gelekt. Het kan zijn dat personen bij het OM een deel van de inhoud van de envelop hebben gelekt, om zo het huidige FC Barcelona-bestuur nerveus te maken. Dat bestuur was bezig een grote persconferentie voor te bereiden waarin zij beloofden alle beschuldigingen van het OM te kunnen weerleggen.

Bankafschriften

Dat er vanuit justitiekringen bewust gelekt wordt, lijkt des te aannemelijker omdat vrijwel tegelijkertijd met de Contreras-envelop bij andere Spaanse media bankafschriften zijn gelekt van de voormalige vicevoorzitter van de Spaanse scheidsrechtersbond, José Maria Negreira. Dat is de man die de ruim 7 miljoen van Barcelona zou hebben ontvangen.

FC
Lees ook:
FC Barcelona aangeklaagd in grootste corruptiezaak ooit in Spaans voetbal

De bankafschriften laten zien dat Negreira scheidsrechters fêteerde op diners in zeer luxe restaurants in Madrid en Barcelona. Hij gaf voor dergelijke etentjes soms wel 2500 euro per avond uit.

Verder worden in de papieren van Negreira 'zomergeschenken' aan scheidsrechters genoemd. Negreira nam een aantal keren enorme hoeveelheden contant geld op, bedragen van tussen de 150.000 en 170.000 euro per keer. Waar dat geld is gebleven is uiteraard onduidelijk.

UEFA-onderzoek

Alsof het justitieel onderzoek al niet ernstig genoeg is voor FC Barcelona, hangt ze nog iets anders boven het hoofd. De Europese voetbalbond UEFA heeft contact gezocht met de Spaanse Liga en wil alle informatie hebben die beschikbaar is. Als UEFA daartoe voldoende aanleiding ziet, kan de bond FC Barcelona uitsluiten van Europees voetbal, wat voor Barça een financiële strop van jewelste zou zijn.

Barcelona-voorzitter
Lees ook:
Barcelona-voorzitter noemt corruptiebeschuldigingen pure laster