Ga naar de inhoud
'Helemaal niet bijzonder'

Britse munitie met verarmd uranium naar Oekraïne, Poetin reageert woedend

Een Challenger 2-tank tijdens een demonstratie van het Britse leger. Beeld © ANP

Het Verenigd Koninkrijk stuurt samen met zijn Challenger 2-gevechtstanks ook munitie naar Oekraïne. De Russische president Poetin heeft woedend gereageerd op het besluit. "Een heel fraai staaltje van Russische framing", zegt defensiedeskundige Dick Zandee.

Het Kremlin reageerde als door een adder gebeten toen de Britten begin dit jaar bekendmaakten dat ze veertien stuks van de moderne en zware Challenger 2-tanks schenken aan Oekraïne. "Deze tanks zullen branden, net als de rest", zei Poetins woordvoerder Peskov toen.

Nu zeggen de Russen ook verontwaardigd te zijn over de munitie die het VK meestuurt. Onderdeel van die tankmunitie zijn namelijk 'pantser-doorborende kogels die verarmd uranium bevatten', antwoordde een Brits regeringslid op een schriftelijke vraag aan het Britse ministerie van Defensie. "Zulke kogels zijn zeer effectief in het verslaan van moderne tanks en gepantserde voertuigen."

2
Lees ook:
2 miljard aan kogels en granaten: 'EU sluit munitiedeal voor Oekraïne'

Dreigement Poetin

De antwoorden begonnen dinsdag te circuleren op Russische sociale media. Waarop Poetin besloot te reageren: "Als dit allemaal gebeurt, zal Rusland met gelijke munt moeten reageren, aangezien het Westen collectief al wapens met een nucleaire component begint te gebruiken", zei hij. De waarschuwing kwam op de tweede dag van het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Moskou.

"Een opzettelijke poging tot desinformeren", aldus het Britse ministerie van Defensie. Verarmd uranium heeft volgens hen 'niets te maken met nucleaire wapens en capaciteiten" en is een 'standaardcomponent' die wordt gebruikt door legers, waaronder Rusland zelf. "Rusland weet dit", zei een Britse defensiewoordvoerder.

Volgens defensiespecialist Dick Zandee van het Clingendael Instituut probeert Poetin hiermee voor de zoveelste keer de publieke opinie te beïnvloeden. "In moderne munitiesoorten zit verarmd uranium, dat is geen issue. Meerdere landen beschikken over deze munitie en er is geen internationaal verbod op. Dit is dus weer een heel fraai staaltje van Russische pr-framing."

Bekijk ook: deze tanks moeten Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland

04:34
In deze video vertellen we waarom moderne westerse tanks zo belangrijk zijn voor Oekraïne.

Licht radioactief

Verarmd uranium is een restproduct dat ontstaat bij het verrijken van natuurlijk uranium. Verarmd uranium is weliswaar licht radioactief, maar de deeltjes hebben niet genoeg energie om door de huid te gaan. Daarom wordt blootstelling aan de buitenkant van het lichaam niet als een ernstig gevaar beschouwd. Dat geldt niet voor het inademen of innemen van verarmd uranium: dat tast levende cellen en de nieren aan en levert dus een ernstig gevaar voor de gezondheid op.

Vooral grote kernwapenstaten zoals de VS, Rusland, China, Frankrijk en het VK beschikken over grote hoeveelheden verarmd uranium. Het heeft een zeer hoge dichtheid en is een stuk zwaarder dan lood, waardoor het ook interessant is voor munitie, bepantsering of als contragewicht in bijvoorbeeld vliegtuigen.

Zo ook in de munitie van de Britse Challenger 2-tanks. "Die bestaat uit een pijlpunt waar standaard verarmd uranium inzit", zegt oud-commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif. "Het heeft een doorborend vermogen tot tientallen centimeters. Dat is gebruikelijk en helemaal niet zo bijzonder."