Ga naar de inhoud
Gaat om pensioenen

Frans protest zwelt aan na reactie president Macron: 'Hij gooit olie op het vuur'

Woedende demonstranten in Parijs en veel andere Franse steden gisteravond. Beeld © ANP / Anadolu

Gisteravond liep het in Franse steden weer uit de hand en werd er fel gedemonstreerd tegen de pensioenhervormingen. De protesten laaiden op nadat president Emmanuel Macron gezegd zou hebben dat 'de menigte het niet wint van mensen die ons volk op democratische wijze vertegenwoordigen'. Zijn politieke tegenstanders vinden dat hij olie op het vuur gooit.

In Parijs gingen gisteravond volgens de politie ruim 3500 mensen de straat op. Er werden na rellen en brandjes op straat 46 mensen gearresteerd in de Franse hoofdstad. Zo ging het er in Parijs aan toe:

Maar ook elders in Frankrijk werd er voor de zoveelste dag op rij massaal geprotesteerd. In Grenoble, een stad in de Alpen in het zuidoosten van het land, gingen 5000 mensen de straat op. In Nantes en Rennes, in het noordwesten van het land: 10.000 en 4000 demonstranten.

Maandagavond werden bij massale demonstraties overal in het land ook al honderden mensen opgepakt.

Waarom zo boos?

Al dagenlang wordt er door duizenden Fransen gedemonstreerd in steden verspreid over het hele land. Mensen zijn woest om pensioenhervormingen: vooral de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar stuit ze tegen de borst. President Emmanuel Macron zegt dat de hervormingen noodzakelijk zijn omdat het huidige stelsel te duur en ingewikkeld is.

De regering heeft de nieuwe pensioenwetgeving vorige week aangenomen zonder het parlement daarover te laten stemmen. Dat gebeurde door een artikel uit de grondwet waarmee het parlement buiten spel kon worden gezet.

Er werden na die actie van premier Elisabeth Borne begin deze week twee moties van wantrouwen tegen haar regering ingediend. Die haalden het uiteindelijk nét niet: een motie kwam slechts negen stemmen tekort. Als een van de moties wel was aangenomen, had de Franse regering af moeten treden.

De Franse president Emmanuel Macron heeft voor later vandaag een televisie-interview aangekondigd. Om 13.00 uur staat hij TF1 te woord om tekst en uitleg te geven over de pensioenhervormingen.

'Grondwet goede zaak'

Maar gisteravond was de president al in gesprek met ministers en premier Elisabeth Borne, die de pensioenwetgeving met een truc langs het parlement heeft gekregen. De Franse krant Le Monde berichtte gisteravond wat er tijdens die ontmoeting gezegd zou zijn. Macron zou 'bezorgd zijn geweest' om de boosheid van de Fransen, waar hij naar wil luisteren.

"Maar de menigte heeft niet het recht om het te winnen van hun democratisch gekozen volksvertegenwoordigers", zei Macron over de protesten. "Het is een goede zaak om de grondwet te gebruiken als we een hervorming door willen voeren", zei de president ook. Hij doelde daarbij op het doorvoeren van de pensioenwetgeving zonder het parlement te laten stemmen. "Zonder meerderheid was er geen alternatief", zei Macron daarover.

De uitspraken van Macron zorgden voor woede bij demonstranten in Parijs, die borden met het artikel in de grondwet (49.3) in brand staken.

'Alle nooduitgangen afgesloten'

Ook politieke tegenstanders van Macron reageerden kritisch op zijn uitspraken. "Hij heeft brand gesticht en vervolgens alle nooduitgangen afgesloten", zei Jean-Luc Mélenchon, die alle Fransen opriep te gaan protesteren tegen de regering.

Ook Marine Le Pen reageerde boos en zei dat Macron het land met zijn plannen naar de rand van de afgrond brengt. "Ik ga niet voor de tweede keer helpen om een door de regering veroorzaakte brand te blussen", zei Le Pen. Ze bedoelde de vorige keer dat Frankrijk massaal demonstreerde, met gele hesjes.

Bekijk ook: zo gaat het er nu al een paar dagen aan toe in Parijs

00:38
Brandstichtingen, vernielingen en rellen om de verhoging van de pensioenleeftijd in de Franse hoofdstad.