Ga naar de inhoud
Candida auris

Gevaarlijke schimmelziekte rukt snel op in Verenigde Staten

De schimmel Candida auris. Beeld © Getty Images

In de Verenigde Staten is de dodelijke schimmelziekte Candida auris bezig aan een flinke opmars. Uit cijfers van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC blijkt dat het aantal ziektegevallen is verdubbeld in twee jaar tijd.

Waar in 2019 nog 756 gevallen van de ziekte werden geconstateerd, waren er gemeten over 2021 bijna 1500 gevallen.

De ziekte kan vooral hard toeslaan bij mensen met een zwak immuunsysteem. Zij kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Wat daarnaast tot extra zorgen leidt, is dat bij veel patiënten de schimmelt resistent blijkt te zijn tegen de voorgeschreven behandeling. 

Besmettingen vooral in ziekenhuizen

Mensen die in goede gezondheid verkeren hoeven zich in de meeste gevallen geen zorgen te maken om de schimmelziekte.

Veel van de besmettingen vinden plaats in ziekenhuizen en bejaardenhuizen. Mensen met een zwak immuunsysteem kunnen dus heel ziek van de schimmel worden en er is een kans dat ze eraan overlijden, maar tegenover de BBC zegt de hoofdonderzoeker dat het soms lastig is om vast te stellen of de schimmelziekte ook de daadwerkelijke doodsoorzaak is bij alle sterfgevallen.

Dodelijke
Lees ook:
Dodelijke schimmel rukt op in Hongkong: 'Bijna niet te stoppen als hij toeslaat'

Volgens de Amerikaanse gezondheidsautoriteit komt de stijging onder meer doordat het slecht gesteld zou zijn met infectiepreventie bij veel zorginstellingen en ook door verbeterde screening. Ook kan de druk op de gezondheidszorg die is ontstaan door corona meespelen, denkt de organisatie.

In 2009 ontdekt

De ziekte dook voor het eerst op in 2009 in het oor van een Japanse vrouw. De Verenigde Staten kreeg voor het eerst te maken met de schimmel in 2016. Sindsdien worden er steeds meer gevallen waargenomen. Ook in andere landen komt de ziekte steeds meer voor. In Europa zou de ziekte bij enkele honderden mensen zijn gesignaleerd.