Ga naar de inhoud
NAVO bezorgd

Poetin ziet Chinees vredesplan voor Oekraïne als mogelijke basis

De Chinese president Xi Jinping ontmoet zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin in Moskou. Beeld © ANP / AFP / Editorial

De Russische president Vladimir Poetin denkt dat vrede in Oekraïne mogelijk is als een Chinees plan daarvoor als basis wordt genomen. Wel voegde hij daaraan toe dat Kyiv en westerse bondgenoten daar dan 'klaar' voor moeten zijn. Poetin verklaarde dat na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, zeggen Russische persbureaus.

De twee leiders hebben volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken uitvoerig over de oorlog gesproken, onder meer over het vredesplan dat China een maand geleden publiceerde. Rusland en Oekraïne worden daarin opgeroepen de oorlog zo snel mogelijk te beëindigen. 

Xi, die gisteren in Rusland arriveerde, zou volgens Chinese staatsmedia hebben aangedrongen op een oplossing. Maar volgens Poetin vecht het Westen door 'tot de laatste Oekraïner'.

Positie China

Na de gesprekken met Poetin benadrukte Xi dat China zich onpartijdig opstelt als het over de oorlog in Oekraïne gaat en dat het land pleit voor dialoog. Critici beschuldigen de regering in Peking er juist van stilzwijgend achter Moskou te staan en sommige landen zijn bang dat China wapens levert aan Rusland.

Chinese
Lees ook:
Chinese president naar Moskou voor 'bezoek van vrede': wat wil Xi van Poetin?

Tijdens het bezoek van Xi aan Moskou plaatsten de beide presidenten zoals verwacht ook hun handtekeningen onder een aantal samenwerkingsovereenkomsten. De economische samenwerking tussen de landen wordt door Poetin gezien als een 'prioriteit'.

NAVO bezorgd

NAVO-chef Jens Stoltenberg maakt zich zorgen om het bezoek van Xi aan Rusland. Stoltenberg meent dat de twee landen steeds nauwer samenwerken. De NAVO heeft volgens hem aanwijzingen dat Rusland China om wapens heeft gevraagd. "Maar vooralsnog is er geen bewijs dat Peking daar gehoor aan heeft gegeven."

Stoltenberg waarschuwde China geen wapens te leveren aan Rusland. "Dat zou steun aan een illegale oorlog betekenen. We hebben tekenen gezien dat Rusland hierom heeft verzocht en dat dit een kwestie is waar in Peking over wordt nagedacht door de Chinese autoriteiten."

Bekijk ook: Poetin bezoekt bezette stad Marioepol

00:51
De Russische president Poetin bracht afgelopen weekend voor het eerst sinds het begin van de oorlog een bezoek aan de bezette stad Marioepol.