Ga naar de inhoud
Protest tegen pensioenplannen

Frankrijk pakt honderden betogers op bij demonstraties tegen kabinet

Demonstranten in Parijs, gisteravond. Beeld © AP / Aurelien Morissard

Bij ongeregeldheden die gisteravond uitbraken nadat de Franse regering op het nippertje een motie van wantrouwen had overleefd, zijn in Frankrijk honderden mensen aangehouden. In Parijs alleen al 234 volgens de politie, velen wegens vernieling en brandstichting. Ze zijn boos over de pensioenplannen van het kabinet.

Het is al langere tijd onrustig in Frankrijk omdat de regering van president Macron het pensioenstelsel wil hervormen. Een belangrijk onderdeel van de kabinetsplannen is het verhogen van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar.

Parlement buitenspel gezet

Vorige week stemde de Franse Senaat (Eerste Kamer) in met het voorstel. Later op de dag zou ook het parlement over de maatregel stemmen. Maar vlak voordat de bijeenkomst in het parlement zou beginnen, hield de ministerraad een vergadering en besloot de Franse premier Elisabeth Borne om de stemming over te slaan.

Dat gebeurde door een artikel uit de grondwet in te zetten waarmee het parlement buitenspel wordt gezet. Daarop ontstonden ook al rellen, onder meer in Parijs, Lyon, Marseille en Toulouse. Beelden daarvan zie je hier:

Brandstichting en vernielingen: rellen in Parijs om verhoging pensioenleeftijd

00:38
In Parijs zijn rellen uitgebroken na de bekendmaking van de pensioenplannen van de regering.

Gisteravond kwam het in meerdere Franse steden dus opnieuw tot confrontaties tussen politie en betogers. Kort daarvoor waren er twee stemmingen in het parlement geweest over moties van wantrouwen tegen de regering van Macron en Borne.

Traangas

Die moties waren de laatste kansen om de nieuwe wet te blokkeren, maar ze haalden het niet. Een van de moties kreeg de steun van 278 parlementariërs, negen te weinig om de regering ten val te brengen.

Daarop trokken de betogers opnieuw massaal de straat op. In meerdere steden kwam het tot ongeregeldheden. De oproerpolitie zette onder meer traangas in om de menigtes uiteen te drijven.

Het was een verrassing dat de regering de motie nog zo krap overleefde. Er werd van uitgegaan dat een centrumrechtse oppositiepartij met 61 zetels, Les Républicains, de val van de regering ruim zou voorkomen.

Onrechtvaardig en niet noodzakelijk

President Emmanuel Macron gaat vandaag om 13.00 uur op tv in gesprek met journalisten over de plannen. Premier Elisabeth Borne legt het wetsontwerp voor de pensioenhervormingen snel ter goedkeuring voor aan de Constitutionele Raad.

In heel Frankrijk zijn betogingen en blokkades uit protest. Vooral in het zuidwesten zijn al veel lege benzinepompen gemeld. De aanpassingen in het dure en ingewikkelde pensioenstelsel zijn volgens de regering noodzakelijk, omdat het anders niet meer op te brengen is met steeds meer gepensioneerden. Tegenstanders stellen dat de hervormingen onrechtvaardig en niet noodzakelijk zijn.

Fransen
Lees ook:
Fransen opnieuw massaal de straat op na afgewezen moties rondom pensioenleeftijd