Ga naar de inhoud
Zeldzame aanslag

'Russische kruisraketten vernietigd bij drone-aanval op Krim'

Een Kalibr-raket wordt afgevuurd. Beeld © ANP

Bij een aanval op een transport van het Russische leger op de Krim zijn kruisraketten vernietigd. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie.

Volgens de berichten werden de Kalibr-kruisraketten over het spoor vervoerd op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd.

Drones

Een Russische vertegenwoordiger van de stad Dzjankoj, waar de explosies plaatsvonden, bevestigt de aanval tegen persbureau Reuters en meldt dat die met drones is uitgevoerd. Een persoon zou gewond zijn geraakt. Ook zouden gebouwen beschadigd zijn en de elektriciteit zijn uitgevallen.

Op sociale media gaan beelden rond, al is het niet te verifiëren waar deze gemaakt zijn of wanneer:

Kyiv heeft niet gemeld of het land verantwoordelijk was voor de vernietiging van de raketten. Wel laat het ministerie van Defensie weten: "De explosies zetten de demilitarisatie van Rusland voort en is een voorbode voor het beëindigen van de bezetting van de Krim."

Als het klopt dat er Russische kruisraketten zijn ontploft door de Oekraïense aanval, is dit volgens de BBC een 'zeldzame' aanslag in de Krim. De Britse omroep deelt beelden van een verlichte hemel die op sociale media verschenen.

Krimbrug

Vorige zomer ontplofte in de buurt van Dzjankoj een grote munitie-opslag. Ook toen was mogelijk sprake van een Oekraïense drone-aanval, maar Kyiv geeft zelden toe achter dergelijke aanslagen te zitten.

In oktober raakte de brug tussen Rusland en de Krim al ernstig beschadigd bij een explosie. Dat was voor Moskou een pijnlijke militaire slag, met name omdat de brug een prestigeproject van president Poetin is.

Werd
Lees ook:
Werd de Krimbrug met een geheim wapen opgeblazen? En wie deed het eigenlijk?