Ga naar de inhoud
'Van binnenuit rot'

Rapport: politie Londen racistisch, homofoob en vrouwonvriendelijk

Politieagenten in Londen. Beeld © EPA / Andy Rain

De politie van Londen is 'een mannenbolwerk' dat tot op het bot racistisch, homofoob en vrouwonvriendelijk is. Dat is de conclusie van een onafhankelijk onderzoek dat het functioneren van het korps onder de loep nam.

Het onderzoek naar de Met, zoals het Londense politiekorps ook genoemd wordt, werd ingesteld na de moord op Sarah Everard in 2021. Deze jonge Londense vrouw werd verkracht, vermoord en daarna verbrand door een Britse politieagent. Hij had net gedaan alsof hij haar wilde arresteren.

Van binnenuit rot

De dader ging levenslang de cel in. De moord leidde tot grote onrust over de veiligheid van vrouwen op straat.

Volgens de opsteller van het rapport, parlementariër Louise Casey, heeft een meerderheid van de Londenaren geen vertrouwen meer in de politie. Het korps is 'een mannenbolwerk'. Ook wordt het 'van binnenuit rot' genoemd in het 363 pagina's tellende rapport.

Britse
Lees ook:
Britse agent krijgt levenslang voor moord en verkrachting Sarah Everard

Vrouwelijke medewerkers bij de politie worden voortdurend gediscrimineerd, er werken racistische agenten bij het korps en er heerst een diepgewortelde homofobie in de organisatie. De top van het korps zou hierover 'in ontkenning' zijn, stelt Casey.

Korps ontmantelen

De Met is er niet in geslaagd de bevolking te beschermen tegen agenten die vrouwen misbruiken, concludeert Casey. Als er geen verbetering komt, kan het Londense politiekorps, met ruim 43.000 medewerkers, beter ontmanteld worden.

Korpschef Mark Rowley biedt Londenaren in een reactie op het rapport bij de BBC zijn excuses aan. "Het is afschuwelijk", aldus Rowley, die zegt dat het rapport een hele reeks emoties bij hem teweeg bracht. "Woede, frustratie en schaamte", aldus de Londense politiebaas.

Vorige maand werd nog een andere agent van de Met veroordeeld tot 30 jaar celstraf voor het verkrachten van twaalf vrouwen. Hij deed dat vaak in uniform en dreigde zijn slachtoffers dat aangifte doen geen zin had, omdat hij zelf bij de politie werkte.

Londense
Lees ook:
Londense politieagent die 12 vrouwen verkrachtte, moet ruim 30 jaar cel in