Ga naar de inhoud
Laatste G7-leider

Premier van Japan vandaag op verrassingsbezoek in Oekraïne

Premier Fumio Kishida (links) en president Volodymyr Zelenski (rechts), ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

De Japanse premier Fumio Kishida is onderweg naar Kiev, waar hij vandaag president Volodymyr Zelensky zal ontmoeten. Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dit na berichtgeving van Japanse media over het verrassingsbezoek.

Bij de Japanse internationale omroeporganisatie NHK was al te zien hoe de premier in Polen aan boord van een trein richting Oekraïne stapte.

Belofte van solidariteit

Kishida zal volgens het ministerie persoonlijk aan Zelensky laten weten dat hij 'respect heeft voor de moed en het doorzettingsvermogen van het Oekraïense volk dat is opgestaan om het vaderland te verdedigen'.

Ook belooft Japan blijvende solidariteit en niet-aflatende steun aan Oekraïne, net als de G7, de club van de zeven belangrijkste geïndustrialiseerde westerse landen waar Japan momenteel voorzitter van is.

Laatste G7-leider

Oekraïne zou Kishida begin dit jaar al hebben gevraagd Oekraïne te bezoeken, maar de Japanse regeringsleider liet toen nog weten er over na te moeten denken.

De Japanse premier was als enige leider van een G7-land nog niet in levenden lijve op bezoek geweest in Oekraïne, sinds de Russische invasie ruim een jaar geleden begon.

Rutte
Lees ook:
Rutte en Schreinemacher brengen bliksembezoek aan Zelenski in Kiev