Ga naar de inhoud
Ook Franse journalist weer vrij

Ontvoerde Amerikaanse hulpverlener na 6 jaar weer vrijgelaten in Niger

Olivier Dubois (links) en Jeff Woodke (midden) komen aan op het vliegveld in Niger. Beeld © ANP / AP

De Amerikaan Jeffery Woodke (62) werd zes jaar geleden door jihadisten in Niamey, de hoofdstad van Niger, ontvoerd. Deze groep ontvoerde in 2021 ook de Franse journalist Olivier Dubois (48). De Amerikaan en Fransman zijn beiden vrijgelaten en maken het volgens de Franse en Amerikaanse autoriteiten naar omstandigheden goed.

Woodke werd op 14 oktober 2016 tijdens ontwikkelingshulpwerkzaamheden een busje ingetrokken door jihadisten. De groep wordt door de autoriteiten benoemd als 'een gesloten netwerk dat opereert in delen van Niger, Mali en Burkina Faso' en wordt ook wel in verband gebracht met IS. 

Bij de ontvoering van Woodke kwamen een medewerker en een beveiliger van Woodke om het leven. 

Verenigde Staten opgelucht

De nationale veiligheidsadviseur van president Biden, Jake Sullivan, kondigde de vrijlating op Twitter aan en stelde erg opgelucht te zijn. Ook bedankte hij de Nigerese autoriteiten voor hun hulp. 

De ontvoeringszaak kreeg jarenlang veel aandacht in de Verenigde Staten en de vrijlating wordt door vrijwel alle grote nieuwsmedia benoemd. 

The New York Times schrijft dat de Amerikaanse autoriteiten geen losgeld hebben betaald voor Woodke en dat er geen onderhandelingen hebben plaatsgevonden. De Franse autoriteiten zeggen niet hoe de vrijlating van Dubois tot stand is gekomen.

Onduidelijk is ook waar Woodke al die tijd gevangen is gehouden, aldus de Amerikaanse autoriteiten. Wel is bekend dat hij op meerdere plekken en in meerdere landen is geweest. 

Nederlandse vrouw

Woodke heeft een Nederlandse vrouw, Els, die met hun kinderen in de Verenigde Staten woont. NH Nieuws schrijft dat Els inmiddels al met Woodke aan de telefoon heeft gesproken en dat hij na een medisch onderzoek naar huis komt om herenigd te worden met Els en hun kinderen. 

Zuid-Afrikaan
Lees ook:
Zuid-Afrikaan die met Sjaak Rijke werd ontvoerd is na bijna zes jaar vrij