Ga naar de inhoud
Economisch aan de grond

Europese ministers naar Tunesië om migratiestroom te voorkomen

Migranten uit landen ten zuiden van de Sahara leven op straat in Tunis Beeld © Mohamed Krit/Sipa USA

De Europese Unie is bang dat de chaos in Tunesië ertoe leidt dat grote groepen Tunesiërs hun heil in Europa zoeken. De ministers van Buitenlandse Zaken van België en Portugal moeten de situatie in het land bekijken.

De toestand in het Noord-Afrikaanse land is 'heel, heel gevaarlijk', zegt Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid.

Tunesië, waar de Arabische Lente ooit begon, gold lang als een veelbelovend land in het worstelende Noord-Afrika, maar het zit economisch aan de grond. President Kais Saied ontbond in 2021 het parlement en sindsdien trekt hij steeds meer macht naar zich toe.

Zwarte migranten

Eerder deze maand gaf hij in een toespraak een kleine groep zwarte migranten uit zuidelijker Afrika de schuld van de slechte economische toestand in zijn land. 

Presidentiële
Lees ook:
Presidentiële staatsgreep in Tunesië: 'Om je zorgen over te maken'

"Als het land economisch of maatschappelijk instort, zullen er nieuwe migratiestromen naar Europa komen. Dat moeten we vermijden", waarschuwde Borrell na overleg met de buitenlandministers van de EU. Zij sturen de Belgische en Portugese ministers naar Tunesië, zodat de EU kan beoordelen wat haar te doen staat. Het is de bedoeling dat ze direct afreizen.