Ga naar de inhoud
Brand en charges

Fransen opnieuw massaal de straat op na afgewezen moties rondom pensioenleeftijd

De brandweer bij een brandende stapel vuilnis bij Place de l'Opera in Parijs. Beeld © AFP

Honderden Fransen zijn vandaag in Parijs de straat op gegaan nadat de pensioenhervorming formeel definitief werd. De Franse regering overleefde twee moties van wantrouwen rondom de omstreden pensioenplannen, die de laatste mogelijkheid boden om de plannen tegen te houden.

Op Twitter gaan beelden van brandende vuilnisbakken en charges van de politie rond. Bij de charges zouden ook journalisten op de grond zijn gevallen.

In Parijs waren gisterenavond 2000 agenten op de been vanwege de protesten. In de Franse hoofdstad werden 171 mensen gearresteerd.

De afgelopen dagen was het ook al onrustig in Franse steden. Op sommige plekken heeft de politie vandaag traangas ingezet. Volgens Franse media zijn in onder meer Parijs, Bordeaux, Lille, Toulouse, Straatsburg, Nantes en Lyon en ook in kleinere Franse plaatsen als Limoges, Amiens en Caen mensen de straat op gegaan.

Pensioenhervorming

Premier Élisabeth Borne drukte de pensioenhervorming door buiten de Tweede Kamer om, waarop de moties van wantrouwen volgden. De meest kansrijke motie van de kleinste parlementaire fractie LIOT, haalde het net niet. Er waren 287 parlementsleden nodig om de motie aan te nemen, maar uiteindelijk stemden 278 leden voor.

Als een van de moties het wel had gehaald, had de regering van Borne moeten opstappen. Ook zouden de pensioenplannen dan automatisch van tafel zijn.

Honderden
Lees ook:
Honderden arrestaties na Franse rellen om pensioenplannen

De pensioenhervorming bestaat onder meer uit een verhoging van de pensioensleeftijd van 62 naar 64 en een verhoging van het minimum aantal gewerkte jaren voor een volledig pensioen.

De wijzigingen zijn volgens de regering nodig omdat het pensioenstelsel anders onbetaalbaar wordt. Tegenstanders voeren sinds januari massaal actie. Komende donderdag wordt een nieuwe landelijke actiedag met stakingen verwacht.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS