Ga naar de inhoud
Grotendeels symbolisch

Poetin start juridisch onderzoek naar rechters en aanklager Strafhof

De Russische president Vladimir Poetin. Foto ter illustratie. Beeld © AP

Rusland beantwoordt het arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin met een strafrechtelijk onderzoek tegen de hoofdaanklager en drie rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De functionarissen van het ICC zouden volgens Rusland illegale besluiten genomen hebben.

Het ICC vaardigde afgelopen vrijdag een arrestatiebevel uit tegen Poetin en de Russische commissaris voor kinderrechten Maria Lviva-Belova. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor vermeende deportaties van kinderen uit de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne, wat als oorlogsmisdaad wordt gezien.

'Reddingsactie'

Rusland ontkent niet dat het kinderen uit de Donbas weg heeft gehaald, maar verkoopt het aan het Russische publiek als een reddingsactie, legt Rusland-expert Chris Colijn van RTL Nieuws uit. Zo beweert Rusland dat de kinderen uit een oorlogsgebied worden gered om vervolgens zogenaamd in een 'liefdevol' Russisch gezin terecht te komen.

Ouders stellen juist dat hun kinderen zijn ontvoerd. "Ze zouden bijvoorbeeld naar een zomerkamp zijn gebracht om iets verder van de oorlog weg te zijn, en kwamen vervolgens nooit meer terug", vertelt Colijn.

Hoe de Russische staatstelevisie de deportaties presenteert, laten we in onderstaande video zien.

Oekraïense kinderen gestolen en geadopteerd in Rusland

02:01
In Rusland worden op de staatstelevisie beelden getoond van Oekraïense kinderen die hun kersverse Russische adoptieouders in de armen vallen. Maar veel van deze kinderen zijn door Rusland uit bezet gebied in Oekraïne gehaald.

Volgens de Russische justitie zijn de besluiten van het ICC illegaal. Het Kremlin ontkent de misdaden te hebben gepleegd en noemt de bevelen van het ICC juridisch zonder basis.

"Rusland ziet de uitspraak van het ICC als een politieke stap om Oekraïne in de oorlog te steunen en als een directe aanval op Rusland", zegt Colijn.

Grotendeels symbolisch

China heeft het arrestatiebevel van het ICC ook veroordeeld. Het hof zou 'dubbele standaarden' moeten vermijden en de 'immuniteit van staatshoofden' moeten respecteren. Daarbij doelt Peking op de westerse invloed op het ICC en het jarenlang uitblijven van zaken over misdaden in bijvoorbeeld Afghanistan en Israël.

Arrestatiebevel
Lees ook:
Arrestatiebevel tegen Poetin meer dan alleen symbolisch

Het onderzoek van Rusland is volgens Colijn grotendeels symbolisch, net als het arrestatiebevel van het ICC. "Het zal geen echte gevolgen hebben voor de rechters van het ICC. Maar het tekent wel hoe machteloos het hof nu is." Rusland, China en de VS erkennen het hof namelijk niet, dus die landen hebben geen boodschap aan het bevel van het ICC.

Bekijk ook: Dit is één jaar oorlog: 'Mijn god, we zitten er middenin'

10:02
24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Het begin van een lange en wrede oorlog. Raketaanvallen, keiharde strijd, geslaagde tegenaanvallen en onnoemelijk veel menselijk leed. Dit is één jaar oorlog in beeld.