Ga naar de inhoud
Onrust bij bevolking

Radioactieve capsule in Thailand teruggevonden, lijkt gebroken

Een soortgelijke cilinder was vermist. Beeld © AP

Na dagenlang zoeken is in Thailand een vermiste capsule met radioactief materiaal gevonden. Volgens autoriteiten in de provincie Prachinburi is de capsule waarschijnlijk gebroken en dat nieuws veroorzaakt onrust bij de bevolking, die zich afvraagt of hun gezondheid in het geding is.

De cilinder van 25 kilo en 30 centimeter lang bevat het radioactieve cesium-137. De capsule werd volgens de gouverneur van de provincie gevonden nadat er radioactieve activiteit was gemeten bij een metaalgieterij. 

Veel onduidelijkheid

Niet duidelijk is hoeveel straling uit de cilinder is vrijgekomen en wat er met de cilinder zelf is gebeurd. 

De capsule maakte in een kolencentrale deel uit van een apparaat om de stoomdruk te meten en was nergens te bekennen tijdens de routinecontrole op 10 maart. Door metingen van de radioactieve straling was wel vast te stellen dat de capsule het terrein van de kolencentrale had verlaten.

Australië
Lees ook
Australië haalt opgelucht adem: radioactieve minicapsule is terecht 

Nog geen klachten

Volgens de gouverneur laten tests bij de werknemers van de inmiddels gesloten metaalgieterij en in de omliggende gebieden tot nu toe geen besmetting zien. Ook in ziekenhuizen zouden geen signalen zijn van klachten die door radioactief materiaal veroorzaakt kunnen zijn. Medewerkers van de fabriek worden wel verder getest en gemonitord.

Hoeveel cesium-137 er in de cilinder zat, is niet bekendgemaakt. Het gebrek aan duidelijkheid over de situatie leidt tot woede op sociale media. Velen zijn gefrustreerd en hebben kritiek op de overheid, die te traag zou hebben gereageerd.